Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Odešel jeden z posledních hrdinů druhé světové války. Zdeňku Nerudovi bylo 98 let

Jablonečák Zdeněk Neruda bojoval za války v jako navigátor v československých jednotkách u britské armády, po komunistickém převratu nakonec skončil ve výrobě. Zakládal Svaz zahraničních vojáků, po revoluci Občanské forum. Zdeněk Neruda zemřel v pátek 5. října ve věku 98 let.

„Odcházejí poslední hrdinové 2. světové války. Měl jsem tu možnost se s panem Nerudou sejít. Jeho příběh patří mezi ty silné a nemělo by se na ně zapomínat," uvedl hejtman Libereckého kraje Martin Půta.

Zděnek Neruda se narodil 12. července 1920 v Brně jako první ze sedmi sourozenců. V roce 1935 se rodina usadila v Jablonci nad Nisou, který musela v roce 1938 po obsazení Sudet zase opustit.

Nerudovi se přestěhovali do Benešova, kde Zdeněk vystřídal několik zaměstnání, v roce 1940 pak vstoupil do armády. V roce 1944 se dostal do Itálie, kde přeběhl na švýcarskou stranu a nakonec se dostal lodí do Anglie, kde se stal navigátorem v královském letectvu.

Po ukončení 2. světové války v květnu 1945 se Zdeněk Neruda vrátil s ostatními zahraničními vojáky zpět do České republiky, do Jablonce nad Nisou, kam se již stačili přestěhovat i jeho rodiče. Zde se seznámil se svojí budoucí manželkou, se kterou se o rok později oženil.

Po převratu v roce 1948 byl postupně přeřazován do podřadnějších zaměstnání až skončil ve výrobě. Během Pražského jara v roce 1968 v Jablonci založil Svaz zahraničních vojáků, uvolněná atmosféra ale dlouho nevydržela.

Zakládal Občanské forum

Po revoluci v roce 1989 ve městě s dalšími kolegy zakládal Občanské forum.

Poslední rozloučení se Zdeňkem Nerudou se uskuteční v pátek 12. října ve 13 hodin v obřadní síni na jabloneckém hřbitově.

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky Zdeněk Neruda, válka, Jablonec, druhá světová válka, Občanské fórum, Únor 1948, Britská armáda, Jablonec nad Nisou, Martin Půta, Brno, Liberecký kraj, Pražské jaro, Itálie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Odešel jeden z posledních hrdinů druhé světové války. Zdeňku Nerudovi bylo 98 let  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.