Počasí dnes6 °C, zítra11 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

V Liberci otevřela nábytková banka. Pomůže potřebným, věnovat židli nebo skříň může každý

Pomoci těm, kteří nemají dost peněz pořídit si nový nábytek. To je hlavní cíl nově otevřené Nábytkové banky, kterou najdete v liberecké Oldřichově ulici. Pokud doma máte nějaký pěkný kousek, kterého se ale chcete zbavit, tady s ním můžete někoho potěšit. A v bance berou i oblečení.

Banka je vlastně velká suterénní místnost rozdělená do několika kójí, ve kterých je skladováno zboží. Každý, kdo má doma funkční kus nábytku, starší oblečení nebo jiné věci, které by chtěl darovat potřebným, může je přinést či dovézt po domluvě do liberecké Na-bank. Oblečení musí být vyprané, nezničené. A i ostatní věci by měly být umyté, nábytek pokud možno bez škůdců, plísně a podobně.

Nábytková banka

Nábytková banka bude otevřena každé úterý a čtvrtek od 8:00 do 15:00 hodin. Její pracovníci ale budou i mimo tyto dny k dispozici po předchozí telefonické domluvě. Je možno se s nimi spojit také třeba e-mailem (info@na-bank.cz).

„Myšlenkou otevřít nábytkovou banku pro sociálně slabé v Liberci jsme se zabývali zhruba rok. Liberec je jedno z mála měst v republice, kde podobná služba funguje. U nás je ale svou šíří a rozsahem největší, protože sbíráme také oblečení, hračky, deky a další potřeby pro domácnost,“ řekla Štěpánka Bátrlová, ředitelka Na-bank, zakladatelka a ředitelka zapsanému spolku Pomoc v nouzi Liberecko.

A jak se nábytek bude rozdělovat? S tím pomohou neziskové organizace, které mají potřebné zmapované Nábytek bude zdokumentován a podepíše se i smlouva o převzetí, navíc každý kus dostane neodnímatelné logo. „Chceme tak zamezit jeho případnému dalšímu rozprodávání. Současně chceme zabránit tomu, aby nábytek od nás někdo použil v zimě na podpal a pak nás třeba žádal o další nové vybavení,“ řekl Radek Šandor, jeden ze zakladatelů Na-bank.

Liberecký kraj přispěl na banku 100 tisíci korunami. „Nábytková banka těmto lidem nezajistí lepší bydlení, práci, nezbaví je dluhů, nenaučí je žít v určitém řádu. Ale spolu s terénními pracovníky dává sociálně slabým najevo, že jejich osud není ostatním lidem lhostejný. A to není málo. Přeji organizaci Pomoc v nouzi Liberecko, aby se věci odtud dostali k lidem, kteří si jich budou považovat,“ poznamenal Pavel Svoboda, náměstek hejtmana pro sociální oblast.

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky Nábytková banka, Liberec, Oldřichova, banka, nábytek, oblečení, Liberecký kraj, Pavel Svoboda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Liberci otevřela nábytková banka. Pomůže potřebným, věnovat židli nebo skříň může každý  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.