Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

V Krkonoších mají systém, který ušetří vodu při zasněžování

Krkonošský SkiResort Černá hora - Pec letos v zimě nasadí technologii, která umožní šetrnější hospodaření s vodou při zasněžování a efektivnější úpravu sjezdovek. Novinářům to dnes řekli zástupci SkiResortu, který provozuje střediska Janské Lázně, Pec pod Sněžkou, Velká Úpa, Černý Důl a Svoboda nad Úpou s celkem 44 kilometry sjezdovek. Zástupci SkiResortu uvedli, že v ČR půjde o první použití této technologie.

„Předpokládáme, že díky tomu by úspory měly být okolo 15 procent, jak směrem ke spotřebě vody, elektrické energie, tak i nafty. Takže se bavíme o úsporách v řádech milionů korun,“ řekl ředitel SkiResortu Petr Hynek.

SkiResort bude tuto zimu využívat technologii Snowsat v areálu v Peci pod Sněžkou. Ještě než napadne sníh, musí pracovníci resortu naskenovat povrch sjezdovek a data převést do digitální mapy. Součástí systému jsou přijímače GPS signálů, které budou umístěné v rolbách, a základní pevná stanice systému na vyvýšeném místě v samotném areálu. Snowsat potom bude moci změřit výšku sněhu tak, že porovná pozici rolby na sněhu s modelem sjezdovky bez sněhu.

„Systém Snowsat vychází z dat vysílaných družicí i systému GPS. Díky informacím z roleb dokáže monitorovat výšku sněhu na sjezdových tratích. Ta se pak promítne do mapy s přesností na plus minus tři centimetry. Dříve jsme takové informace o výšce sněhu po celé ploše sjezdovek neměli. Bylo nutné ji odhadnout a na jižních svazích se předzásobit i na jarní měsíce,“ uvedl Hynek.

Podle něj budou mít provozovatelé přesné informace o tom, kam sníh nahrnout, odkud ho brát, případně, kde již nezasněžovat. „Technologie umožní zasněžovat optimálněji a efektivněji, což v důsledku znamená šetrnější hospodaření s vodou,“ dodal Hynek. Technologie Snowsat se v zahraničí používá od roku 2010, v současnosti ve zhruba 30 lyžařských areálech po celém světě.

Letos před zimní sezonou investoval SkiResort do zlepšení služeb či technického vybavení přibližně 25 milionů korun.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky hory, zima, zasněžování, inovace, sjezdovka, Krkonoše, technologie, Pec pod Sněžkou, Česko, Janské Lázně, Svoboda nad Úpou, Velká Úpa, Černá hora

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Krkonoších mají systém, který ušetří vodu při zasněžování  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.