Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Znáte pravidla užívání parkovišť K+R? Ne každý je respektuje

Zkušenosti strážníků a policistů ukazují, že rodiče pravidla užívání parkovišť K+R před školami v naprosté většině nedodržují. Buď je neznají, nebo se chovají bezohledně k ostatním. V době před začátkem vyučování parkují na chodníku, ve druhých řadách, na přechodech pro chodce a podobně. Místo, aby děti pouze vyložili a odjeli, doprovází je do školy a někteří i čekají, až jim potomek zamává z okna.

„Ti další pak blokují komunikaci nebo vozidlem bezohledně brání ve výhledu na přechod či prostor před školou. Někteří zastaví přímo v křižovatce a vypustí dítě do provozu. Vyskytl si i případ rodiče, který přivážel svého potomka ke škole v pyžamu a pantoflích, bez dokladů,“ shrnula mluvčí pražské městské policie Irena Seifertová.

Pražští strážníci se proto snaží tyto problematické situace řešit a nenechávají neukázněné řidiče zastavit tam, kde by vznikl zaparkováním přestupek. „Tyto situace vznikají především v době jejich ranního dohledu nad vybranými přechody pro chodce. Bezohledným chováním ohrožují rodiče-řidiči i bezpečnost dětí, které jdou do školy pěšky,“ dodala mluvčí.

V České republice byla speciální značka pro takové místo poprvé zavedena 14. září 2010. Vyhláška stanoví, že tato značka označuje parkoviště, na kterém lze zastavit za účelem vystoupení a nastoupení osob, které dále využívají prostředek hromadné dopravy osob. Před zavedením této značky bylo možné je označovat například jako parkoviště s omezenou dobou stání do 5 minut nebo značkou zákazu zastavení s dodatkovou tabulkou, která popíše výjimky.

Autoři | Foto TSK

Štítky Praha, parkování, K+R, městská policie, Česko

Znáte pravidla užívání parkovišť K+R? Ne každý je respektuje  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.