Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Kostel v Jindřichovicích je po loňské vichřici stále bez kříže

Věž barokního kostela Nejsvětější Trojice v Jindřichovicích pod Smrkem na Liberecku je už rok bez kříže. Loni při vichřici Herwart se nalomil a hrozil pádem. Specializované jednotce lezců z hasičského záchranného sboru se ho až napodruhé podařilo z věže sundat. Zatím nebylo možné vrátit ho zpátky. Obec letos začala rekonstruovat střechu, práce budou pokračovat i v příštích letech.

„Pokud vše dobře půjde, mohl by se kříž na věž vrátit do pěti let,“ řekl starosta Pavel Novotný (Jindřichovický patriot).

Kostel vznikl kolem roku 1670 rozšířením původní kaple, později přibyl presbytář a dalšími úpravami prošel kostelík na přelomu 18. a 19. století. Sakrální památku převzala obec před třemi lety od církve v havarijním stavu, aby připravila její rekonstrukci. Práce začaly letos, podle starosty doslova v hodině dvanácté. „Střecha nad presbytářem byla v takovém stavu, že držela trámy, a nikoliv trámy střechu, a hrozila zřícením," popsal stav památky starosta. Práce začaly v zadní části kostela, a pokud vše dobře půjde, měly by v příštím roce pokračovat na další části střechy.

Rekonstrukci památky předcházel stavebně-historický průzkum, na který přispěl Liberecký kraj. Ukázal, v jak špatném stavu kostel je, a kde je nutné s opravami začít. Na první etapu rekonstrukce získala obec 700 tisíc korun z programu záchrany architektonického dědictví ministerstva kultury. Zhruba stejnou částku přidala podle Novotného ze svého. Obnova bude pokračovat i v dalších letech. Přispět na ni může i veřejnost prostřednictvím transparentního účtu u České spořitelny 000035-0985040399/0800. Zatím se na něm nasbíralo bezmála 155 tisíc korun.

Vichřice Herwart zasáhla území republiky loni 29. října. Smršť kácela stromy a zastavila provoz na většině železničních tratí v Libereckém kraji a také na mnoha silnicích i na tramvajové trati mezi Libercem a Jabloncem. Energetici museli pro kraj vyhlásit kalamitní stav, když bez dodávek proudu zůstalo 85.000 odběrných míst. Rychlost větru v nárazech přesahovala sto kilometrů za hodinu, doprovázel ho silný déšť, který rozvodnil některé toky. V lesích poškodil vítr zhruba 160.000 metrů krychlových dřeva, a na některých místech proto zakázali vstup do lesů.

Autoři | Foto HZS LK

Štítky počasí, památky, správa, vítr, Herwart, Jindřichovice, kostel, Liberecký kraj, střecha, Hasičský záchranný sbor, Pavel Novotný, Jindřichovice pod Smrkem, Česká spořitelna, Ministerstvo kultury České republiky, vichřice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kostel v Jindřichovicích je po loňské vichřici stále bez kříže  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.