Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Hejtman ocenil předválečného starostu Liberce nebo operní pěvkyni

Liberecký hejtman Martin Půta v pondělí ocenil osm osobností, které se zasloužily o dobré jméno Libereckého kraje doma i ve světě. Je mezi nimi i předválečný starosta Liberce Karl Kostka. Čestné uznání a zlatý dukát předává hejtman od roku 2006 vždy u příležitosti výročí vzniku samostatného Československa.

Od roku 2013 může adepty na ocenění navrhovat široká veřejnost. „Letos nominovala veřejnost na udělení Pocty hejtmana 24 kandidátů, finálních osm osobností vybrala odborná porota," řekl mluvčí kraje Filip Trdla. V minulých letech už cenu převzalo 73 osobností.

Předválečný starosta

In memoriam ocenil hejtman Karla Kostku, který byl v letech 1929 až 1938 libereckým starostou. Patřil k zakladatelům Německé demokratické strany svobodomyslné v České republice (DDFP). Po počátečním odmítání nově vzniklého Československa, kterému dominovali Češi, patřil Kostka k prvním přesvědčeným aktivistům budování nového státu. V německých i českých kruzích byl uznávaným expertem v národohospodářských otázkách. Věřil ve spolupráci Čechů a Němců. Jeho ocenění dnes převzala Susanne Kellerová-Gigerová, která o Kostkovi napsala knihu.

Zlatý dukát si z liberecké galerie odnesla také zakladatelka a sbormistryně Dětského pěveckého sboru Jizerka Alena Brádlová nebo autor a spoluautor vlastivědných publikací zaměřených na území Libereckého kraje, zejména rozsáhlých publikací o Jizerských horách, Roman Karpaš. Mezi oceněnými je také historik Vlastivědného muzea a galerie v České Lípě a autor odborných publikací a výstav z regionálních dějin Českolipska Ladislav Smejkal.

Bývalý rektor univerzity

Ocenění z rukou hejtmana převzal i vedoucí výzkumu nanovlákenných materiálů a bývalý rektor Technické univerzity v Liberci David Lukáš nebo sólistka Opery Národního divadla v Praze a loňská držitelka ceny Thálie za celoživotní mistrovství v kategorii opera Marcela Machotková. Hejtman ocenil také Ludvíka Šablaturu, který byl aktivním účastníkem československého odboje a zasloužil se o výstavbu skokanských můstků v Harrachově včetně mamutího a také tamních běžeckých tratí.

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky Pocty hejtmana, Liberecký kraj, hejtman, Karl Kostka, Liberec, Československo, Martin Půta, Česko, Marcela Machotková, Ladislav Smejkal, David Lukáš, Roman Karpaš

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hejtman ocenil předválečného starostu Liberce nebo operní pěvkyni  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.