Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

V Hrádku nebude téměř půl roku fungovat knihovna, nová stavba bude hotová až na jaře

V Hrádku nad Nisou budou muset vydržet dlouhé zimní večery bez knížek z knihovny. Dosavadní budova se totiž bude rekonstruovat a nové zázemí knihovny ještě není dokončené.

Příhraniční Hrádek nad Nisou na Liberecku bude pět měsíců bez městské knihovny. Stavba nové budovy by měla skončit až v březnu příštího roku, provoz na dosavadním místě musela knihovna na konci minulého týdne ukončit. Schubertova vila, ve které dosud sídlila, se totiž začne také rekonstruovat, sdělil starosta Hrádku Josef Horinka.

„Tento týden se prostory vily vyklízí, pak si je převezme zhotovitel,“ uvedl starosta. Náhradní prostory pro knihovnu podle něj ve městě nemají. „Nemáme žádné volné, které bychom mohli nabídnout,“ dodal. Knihy do otevření nové knihovny budou uložené v prostorách bývalé továrny Benar, jež patří městu.

„V bývalé provozní budově byla dole prodejna. Tyto prostory jsou vytápěné, čisté, nezatéká do nich. Tam se přestěhují knihy, budou se tam přebírat a čipovat na novou technologii, co bude v nové knihovně,“ řekl Horinka.

Podle původního předpokladu měla být nová knihovna, která bude v centru osmitisícového města na místě staré pekárny, už hotová. Problémy ale měla radnice s hledáním firmy, která ji postaví. Další skluz způsobily vynucené změny v projektu. Starosta věří, že do začátku zimy by mohla být hrubá stavba hotová. „Zatím počasí přeje, pokračujeme v betonování a věřím, že to dáme dohromady. Spoléhám trochu na to, že v Hrádku kruté zimy nejsou,“ uvedl Horinka.

Novou knihovnu, která bude přiléhat k multifunkčnímu centru Brána Trojzemí, chce radnice otevřít do konce března příštího roku. Nová knihovna včetně vybavení přijde podle odhadů zhruba na 16,5 milionu korun a město ji staví za své, bez dotací. Problémy s hledáním firmy, jež stavební práce provede, měl Hrádek i v případě rekonstrukce památkově chráněné Schubertovy vily.

Smlouvu podepsal až napotřetí, výstavba bude navíc výrazně dražší, než město předpokládalo. Podle starosty jsou současné ceny jiné než před rokem, kdy si město podalo žádost o evropskou dotaci. „Je to současná realita stavebních zakázek, stoupají ceny materiálu, je nedostatek stavební síly na trhu, nedostatek stavebních firem,“ uvedl Horinka. Rekonstrukce vily, která v minulosti sloužila i jako jesle, potrvá do konce příštího roku a i s daní bude stát 40,5 milionu korun.

Radnice původně počítala s částkou o deset milionů nižší. Vila továrníka Hermanna Schuberta postavená v roce 1924 se změní na komunitní centrum. Najdou tam zázemí místní spolky a neziskové organizace, které jsou nyní rozesety po celém městě.

Autoři | Foto Jihočeská knihovna

Štítky knihovna, Nový Bor, rekonstrukce, Schubertova vila, Hrádek nad Nisou, kniha, Josef Horinka, vila, Hermann Schubert, Liberecký kraj

V Hrádku nebude téměř půl roku fungovat knihovna, nová stavba bude hotová až na jaře  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.