Počasí dnes9 °C, zítra6 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Kraj má zaplatit pokutu 26 milionů. Kvůli penále se soudí, část zaplatí úředník

Liberecký kraj se soudí kvůli pokutě bezmála 26 milionů korun, kterou mu před třemi lety vyměřil finanční úřad za chyby při nakládání s dotací na sociální služby. Kraji původně hrozilo, že bude muset vrátit téměř polovinu z 210 milionů korun, které z evropských a státních fondů dostal, a navíc odvést ještě pokutu ve stejné výši. Finanční úřad nakonec sankce snížil na čtvrtinu. Téměř 26 milionů dotace už kraj vrátil, o penále ve stejné výši se soudí.

Sankce se týkají programu na podporu Služeb sociální prevence v Libereckém kraji, na který kraj v letech 2009 až 2012 dostal 210 milionů korun. Finanční úřad našel při kontrole období od 1. dubna 2009 do 30. června 2011 závažná pochybení při zadávání veřejných zakázek.

Ve 12 výběrových řízeních nesplnili uchazeči kvalifikační předpoklady, a to ani dodatečně, a měli tak být ze soutěže vyloučeni. Kontrola objevila i další chyby a za to finanční úřad vyměřil sankce. „Tvrdost zákona je v tomto ohledu příliš vysoká. Zneužití finančních prostředků se v projektu nikdy neprokázalo," řekl ředitel krajského úřadu René Havlík. Peníze podle něj šly tam, kam měly.

Krajský úřad ustavil škodní komisi, která měla posoudit, zda vrácením dotace vznikla kraji škoda a kdo ji zavinil. „Doporučili jsme řediteli krajského úřadu uplatnit náhradu škody za porušení pracovních povinností při plnění pracovních úkolů z nedbalosti konkrétní osobě," řekl předseda škodní komise Jiří Němec.

Klíčovým problémem podle něj bylo, že zadání zakázky bylo v rozporu se zákonem, když dávalo uchazečům 30 dnů od podpisu smlouvy na doložení kvalifikačních předpokladů. Za tuto chybu zaplatil jeden z úředníků kraje 4,5násobek svého průměrného platu, vyšší sankci zákoník práce nedovoluje.

Zatímco část dotace už kraj vrátil, o penále se ještě soudí. Krajský soud v Ústí nad Labem ale žalobu kraje zamítl, ten se proto s kasační stížností obrátil na Nejvyšší správní soud v Brně. Pokud neuspěje, chce znovu žádat o prominutí penále.

Autoři | Foto Dominik Svoboda

Štítky Liberecký kraj, pokuta, dotace, finanční úřad, sankce, Jiří Němec, René Havlík, Nejvyšší správní soud České republiky, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj má zaplatit pokutu 26 milionů. Kvůli penále se soudí, část zaplatí úředník  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.