Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Nová atrakce v ZOO. V nejstarším domku v zahradě je ptačí orloj s ohroženými druhy

Liberecká zoo si pro návštěvníky připravila novou atrakci – Ptačí orloj. Ten je umístěný v nejstarším domku v areálu zoo, v cukrárně U čápa ve spodní části zoo. Novinka se návštěvníkům poprvé představila již začátkem října v rámci oslav Světového dne zvířat, ale až nyní byl zahájen jeho pravidelný provoz.

Ptačí orloj připomíná ohrožené druhy zpěvných ptáků z oblasti jihovýchodní Asie, které se ocitají na pokraji vyhynutí. Každou celou hodinu se na štítu cukrárny otevřou dvířka, postupně se objeví šest pěvců a zazpívají svou ptačí melodii. Návštěvníci se mohou seznámit se zpěvem majny Rothschildovy, loskutáka velkého, sojkovce dvoubarvého, bulbula korunkatého, šámy bělořité a krasky krátkoocasé jávské.

Upozornit na problém vymírání ptáků

Cílem orloje je nejenom zatraktivnit pobyt návštěvníkům zoo, ale především upozornit na problém vymírání těchto ne příliš známých ohrožených druhů. „Nápad na realizaci orloje v zoo se poprvé zrodil již před deseti lety, ale díky jiným prioritám jsme tuto myšlenku stále odsouvali. Nyní přišla ta správná doba. Budeme slavit sté výročí, a především koordinujeme světovou ochranářskou kampaň s názvem Silent Forest (Ztichlý les),“ vysvětlil ředitel ZOO Liberec David Nejedlo.

Kampaň si klade za cíl upozornit na současný masivní úbytek a vymírání ptačích druhů v tropických deštných lesích v jihovýchodní Asii. To je vedle ztráty přirozeného prostředí způsobeno především jejich nadměrným lovem. Některé druhy pěvců jsou pro své výjimečné a líbivé zbarvení nebo unikátní zpěv v masivních počtech odchytávány z lesů a prodávány na trzích. Pokud nedojde k zásahu ihned, některé ptačí druhy zcela vyhynou.

Inspirace v Kryštofově údolí

K nápadu s orlojem se Zoo Liberec inspirovala v Kryštofově údolí, kde byl v roce 2008 vybudován orloj v bývalém objektu trafostanice. Na vzniku ptačích hodin v liberecké zoo se podíleli i samotní autoři stroje v Kryštofově údolí. Rozsáhlou projektovou dokumentaci připravili mechatronici z Technické univerzity v Liberci, samotná mechanika pak vznikala v modelárně Milana Jelínka v Machníně u Chrastavy. Autorem dřevěných soch indonéských pěvců v nadživotní velikosti je známý český sochař Jan Švadlenka, který pro Zoo Liberec vytvořil již řadu dřevěných a kamenných plastik v rámci každoroční umělecké akce EtnoArt.

„Celá práce na orloji trvala více než rok. Věříme, že tato nová atrakce propojená s ochranou přírody se stane dalším turistickým lákadlem nejen pro naší zoo, ale i pro liberecký region,“ dodává David Nejedlo.

Tisková zpráva | Foto Jakub Volný

Štítky ptačí orloj, ZOO, ZOO Liberec, orloj, ohrožený druh, Zoologická zahrada Liberec, zahrada, zoologická zahrada, Jihovýchodní Asie, Technická univerzita v Liberci, Milan Jelínek, Jan Švadlenka

Nová atrakce v ZOO. V nejstarším domku v zahradě je ptačí orloj s ohroženými druhy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.