Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

V Hrádku lidé vzpomínali na padlého vojáka Tomáše Procházku

V Hrádku nad Nisou v pátek lidé vzpomínali na Tomáše Procházku, kynologa z nedaleké vojenské základny Grabštejn, který nedávno padl v Afghánistánu. Jeho dva kolegové byli zraněni. U příležitosti Dne válečných veteránů se v kostele svatého Bartoloměje konala mše, na kterou přišlo několik desítek lidí, včetně blízkých padlého vojáka, jeho přátel a kolegů.

Vojenský kaplan Petr Šabaka, který mši spolu s místním farářem sloužil, připomněl i jména dalších 28 vojáků, kteří od roku 1991 padli, když sloužili vlasti, a zapálil za každého z nich svíčku. A jednu navíc. „Proč třicet? Tu jednu jsem tam dal proto, že spousta vojáků umírá i mimo mise, jenom ve služebním poměru. Vzpomeňme na vojáky, kteří zemřeli na následky svých zranění, při plnění svých úkolů doma i v zahraničních misích, a připomeňme si všechny, kdo v uniformě sloužili své vlasti," požádal přítomné vojenský kaplan.

Dvaačtyřicetiletý Tomáš Procházka padl při útoku na základně Šindánd v afghánské provincii Herát. In memoriam byl povýšen do hodnosti štábního praporčíka. Poslední rozloučení s ním se ve středu uskutečnilo v jeho rodných Prachaticích. Dnešní bohoslužba tak byla pro místní příležitostí, jak se s ním rozloučit. „Znal jsem ho velmi dobře, Tomáš byl dobrý kamarád. Znal jsem ho i z grabštejnské posádky, musím říct, že to byl dobrej parťák, a takových lidí je vždycky škoda," řekl krátce po jeho smrti hrádecký starosta Josef Horinka (Starostové pro Liberecký kraj).

Den veteránů

Den veteránů nebo také Den vzpomínek, jehož symbolem je vlčí mák, si dnes od rána připomínali lidé po celém Libereckém kraji. Hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj) také při té příležitosti udělil Záslužné medaile IZS Libereckého kraje Jaromíru Lebedovi, Filipu Drchotovi, Františku Hančovi, Petru Opltovi a Janu Šefrovi. Zástupce Československé obce legionářské zároveň předal uznání za podporu a spolupráci řediteli Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje Luďku Prudilovi.

Autoři | Foto Josef Horinka

Štítky Hrádek, Tomáš Procházka, pieta, kynolog, Afghánistán, Hrádek nad Nisou, Den vzpomínek, Grabštejn, Petr Šabaka, Liberecký kraj, Starostové pro Liberecký kraj, Martin Půta, Josef Horinka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Hrádku lidé vzpomínali na padlého vojáka Tomáše Procházku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.