Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Lidé už nemusí po frekventované silnici. Do Oldřichovského sedla vede nová stezka

Z Oldřichovského sedla k vlakovému nádraží v Oldřichově v Hájích v Jizerských horách vede nová lesní stezka pro pěší. Lesy ČR do ní investovaly 420 tisíc korun.

Jde o turisticky oblíbenou lokalitu. Díky nové stezce se pěší vyhnou frekventované silnici mezi Libercem a Hejnicemi,“ říká Ludvík Řičář, krajský ředitel Lesů ČR v Liberci.

Podnik projekt financoval a shodl se na něm se zástupci CHKO Jizerské hory, obce Oldřichov v Hájích i Policie České republiky. Nezpevněná pěšina měří bezmála 800 metrů, široká je 1,2 až dva metry. Vede podél Clam-Gallasovy obory a lemuje její zčásti zachované původní oplocení.

Nové jsou informační tabule o oboře coby významném historickém díle v tamějších lesích. Podle dobových pramenů vznikla velká obora na území bývalého Clam-Gallasovského panství za správy Eduarda, hraběte Clam-Gallase, na 5 560 hektarech v letech 1848 až 1852. Ohraničoval ji 42kilometrový plot s více než 11 tisíci žulovými sloupky, 53 velkými branami, 51 vrátky a čtyřmi stavbami, tak zvanými jeleními skoky, které sloužily k jednosměrnému pohybu zvěře směrem do obory.

Oldřichovské sedlo je dnes nástupní lokalitou do jizerských bučin a křižovatkou naučných stezek.

Tisková zpráva | Foto Čtenář Drbny

Štítky stezka, Oldřichov, obora, Lesy ČR, Oldřichovské sedlo, Lesy České republiky, Jizerské hory, Oldřichov v Hájích, Liberec, Policie České republiky, Hejnice

Lidé  už nemusí po frekventované silnici. Do Oldřichovského sedla vede nová stezka  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.