Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V Jizerkách jsou na sníh připraveni, lyžaři navíc budou mít na Bedřichově zcela nové zázemí

Nedočkaví lyžaři zasněně hledí k jizerským vrcholům a doufají, že je brzy pokryje špičky kopců sněhová přikrývka. Příchodu zimy se neobává ani Jizerská obecně prospěšná společnost, která každoročně pečuje o Jizerskou magistrálu.

Když jsou klimatické podmínky příznivé, mohou se lyžaři za dne ale i po setmění prohánět po téměř 200 kilometrech lyžařských tratí. Co pro jedny znamená zábava, pro druhé je ovšem prací. Během loňské sezóny vyjížděly rolby pro představu přesně šestašedesátkrát a rolbaři tak ve svých strojích strávili více než 1 100 hodin.

Nyní je Jizerská na nový start zimní sezóny připravena. „Hlavní přípravy máme již za sebou. Koneckonců v jiných letech už touto dobou začínalo sněžit,“ říká ředitelka Jizerské o.p.s. Radka Davidová. Největší část práce při úpravách tratí samozřejmě leží na již zmíněných rolbách. Není nad ten pocit jedinečnosti, když máte štěstí, a můžete si užívat jízdu čerstvě projetou stopou. 

Během zimy upravují tratě a stopy čtyři rolby. Tři z nich vyrážejí z Bedřichova, poslední z Jizerky. V případě potřeby vyráží na některé úseky skútr nebo čtyřkolka. Náklady na jejich provoz přitom nejsou vůbec malé. „Jedna rolba spotřebuje za hodinu až pětadvacet litrů nafty. Přitom upravit například okruh Jizerské padesátky trvá průměrně deset hodin,“ uvádí Davidová.

Vedle nafty je nutné připočítat i platy rolbařů, servis nebo například pojištění. V loňském roce tak náklady přesáhly 900 000 korun. Naštěstí Jizerské pomáhá sbírka, na kterou každoročně přispějí tisíce lidí, ať už dárcovskou SMS nebo zakoupením samolepek a odznaků.

Nový komfort pro lyžaře přímo na bedřichovském stadionu

Bedřichov je nastupním místem pro velkou část lyžařů. Místo je to naprosto ideální, vystoupíte z autobusu nebo z auta a ke stopě to je sotva pár kroků. Obec Bedřichov letos „nadělí“ lyžařům navíc jedinečný dárek v podobě modulární budovy, která nahradila bývalý skiservis. „Součástí objektu bude nejen vytápěná šatna se sprchou a toaletou, ale také uzamykatelné skříňky,“ dodává ředitelka Jizerské.

Nově si tak budou moci lyžaři uschovat oblečení i boty a do terénu vyrazit „nalehko“. Asi každý si někdy vyzkoušel, jaké to je v mokrém oblečení v mrazu čekat někdy i desítky minut na příjezd autobusu. Teď se ale po dojezdu do Bedřichova můžete zachumlat do teplého oblečení a neriskujete tak, že si kromě skvělého zážitku odnesete i nachlazení.

Radka Davidová odhaluje i další novinky na stadionu, jakými je například nové osvětlení, webkamera nebo nový teploměr. Teď už zbývá jen doufat, že brzy bude dostatek sněhu, aby si krásy Jizerských hor mohli užít všichni příznivci lyžování.

Foto chmi.cz

Štítky Jizerská, magistrála, tratě, lyžování, úprava, rolba, lyžař, Jizerské hory, Bedřichov, zima, Jizerská magistrála, Jizerská padesátka

V Jizerkách jsou na sníh připraveni, lyžaři navíc budou mít na Bedřichově zcela nové zázemí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.