Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Štěně k Vánocům? Živý dárek pod stromeček zvažte a buďte ostražití

Děti umí skvěle naléhat, zvláště před Vánoci. Když si vezmou do hlavy, že chtějí pod stromečkem najít štěně, jsou schopni dnes a denně bombardovat rodiče sliby, přemlouváním i fotografiemi chlupatých kuliček. Pohled na roztomilá psí očka může lehce učarovat i dospělým, ale...

Než se lidé rozhodnou, že by měl Ježíšek opravdu nadělit dětem malé chlupaté stvoření, měli by tento krok velmi zvážit. Jednak aby pejsek po pár měsících neskončil jako útuláček, nebo aby si nevybrali štěně z množírny. 

Se špatně vybranými vánočními dárky v podobě dobrosrdečných čumáčků má bohaté zkušenosti i Dagmar Kubištová z útulku Dášenka. „Koupě štěněte by neměla být unáhleným krokem a lidé by takový vánoční dárek měli zvážit. Pes je dlouhodobý závazek. A je třeba si to uvědomit a položit si některé otázky. Budeme mít dostatek času se mu věnovat? Co bude se psem, když chceme na dovolenou nebo výlet?“ radí zkušená pracovnice útulku. 

Adoptovat nebo koupit?

Přestože zodpovědnost za koupené zvíře musí vždy nést dospělá osoba, je důležité zvážit i věk dítěte. Zda je již na příchod čtyřnohého kamaráda dostatečně staré a případně ví, jak se ke zvířeti chovat. Když už jsme si jistí, že na Vánoce se naše domácnost rozroste o dalšího člena v podobě psa, máme možnost navštívit útulek, nebo si psíka koupit.

„Pokud lidé trvají na štěněti, mohou obvolat útulky a možná zjistí, že někde mají štěňátka, jako zrovna nyní u nás. Taková štěňátka jsou ovšem většinou bez rodičů a nikdo nedokáže přesně odhadnout, co z nich vyroste. Proto je někdy možná vhodnější vybrat si pejska například ročního. Takový pejsek může být již vychovaný a zároveň může s rodinou stále strávit mnoho krásných let,“ uvádí Kubištová. Při výběru psa z útulku vás navíc může hřát krásný pocit, že jste dali domov pejskovi, kterému jiní lidé dveře svého obydlí zavřeli před nosem. 

Nekupuj, adoptuj!
Mnoho organizací podporuje adpoci opuštěných zvířat před koupí nových mláďat. Mezi nimi například projekt Nekupuj, adoptuj!.

Množírny nejsou jen výkaly poseté klece

Možná, že v rodině touží po určitém plemeni, často se jedná o aktuální módní rasy. V takových případech je obzvlášť nutné mít se při koupi štěněte na pozoru. Lidé často odmítají za psa zaplatit patnáct nebo dvacet tisíc korun a sáhnou po levnější variantě. Co na tom že nemá průkaz původu, vždyť se přeci nechceme účastnit výstav. Jenže právě tehdy si lidé pořídí psa z množírny.

Mám pocit, že už o množírnách všichni víme, neustále se o nich mluví. A přesto mi každou chvíli někdo píše nebo volá, že si koupil jorkšíra za dva tisíce u benzinové pumpy, a že je nějaký nemocný. Prodejce štěněte nezvedá telefon, nedostali očkovací průkaz a samozřejmě neviděli ani rodiče dotyčného psíka. V tu chvíli lidi přeruším a informuji je, že si pořídili psa z množírny,“ vypráví Dagmar Kubištová. Podle ní by tak vždy lidé měli vyhledat kvalitní chovnou stanici, která umožní zájemcům o štěně nahlédnout do svého zázemí, ukáže jim většinou oba rodiče a nechá je se s nimi seznámit. 

Pod množírnou si většina z nás představí tmavé sklepení nebo kůlnu, kde jsou stovky fenek týrané v hrůzných podmínkách. Jenže množitelé jsou i všichni lidé, kteří za peníze nabízejí štěně, ačkoli se o fenku starají s láskou. Typické jsou inzeráty typu „Prodám čistokrevné štěně bez PP“ i v těchto případech se jedná o množitele. „Množitelem může být i manželský pár, který v krásném čistém bytě chová psa a fenku a prodává jejich štěňata bez průkazu původu,“ komentuje vedoucí útulku.

Mnoho vánočních dárků v podobě štěňat navíc děti rychle omrzí. Některé rodiny po pár měsících navíc zjistí, že na psa vlastně nemají čas, nevěnují se dostatečně jeho výchově a ze štěněte roste neukázněný pes. „První nechtěné dárky se v útulku objevují zhruba na přelomu února a března. Bohužel někdy se na nás obrací i lidé, kteří naprosto pokazili výchovu štěnětě a mladého psa nezvládají,“ dodává Kubištová.

Pokud tedy plánujete pod stromek štěně, ujistěte se, že jste na takový krok připraveni a psa vybírejte s velkou opatrností.


Vedoucí útulku Dášenka - Liga na ochranu zvířat Dagmar Kubištová

Foto pixabay.com, Martin Kubišta

Štítky štěně, pes, množírna, útulek, Vánoce, Dagmar Burešová, rodina, vánoční dárky, Ježíšek

Štěně k Vánocům? Živý dárek pod stromeček zvažte a buďte ostražití  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.