Počasí dnes6 °C, zítra4 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

FOTO, VIDEO: Na náměstí už stojí vánoční smrk. Poprvé se rozsvítí v neděli

Je čtrnáct metrů dlouhý a pochází přímo z Liberce. Po letech to také není smrk ztepilý, ale smrk stříbrný, neboli pichláč. Řeč je o vánočním stromě, který od úterního dopoledne stojí na náměstí před radnicí. K jeho slavnostnímu rozsvícení dojde v neděli v 17 hodin.

Letošní vánoční strom pochází ze soukromého pozemku z ulice U Pily v Horním Hanychově a majitel se jej rozhodl poskytnout městu. „Smrk je pravidelného vzrůstu, hustě zavětvený, bez proschlých částí, takže se ideálně hodí k využití před radnici,“ řekla mluvčí radnice Jana Kodymová.

Strom je 14 metrů vysoký a splňuje bezpečnostní podmínky statiky, a proto se strom letos nemusí zkracovat. „Pokácení a převoz, včetně ukotvení, zajistil Sbor dobrovolných hasičů Liberec- Sever, a část peněz, které město za tuto službu zaplatí, bude využita na dobročinné účely,“ doplnila Kodymová.

Už ve čtvrtek se bude strom zdobit. Vánoční ozdoby vyrobily děti z libereckých mateřských a základních škol. Do středy si jejich výtvory můžete přijít prohlédnout do historické budovy radnice. Letos se jich sešlo 89.

V neděli pak bude v 17 hodin strom rozsvícen novým primátorem Jaroslavem Zámečníkem. Program začne už v 16:15 vystoupí dětský pěvecký sbor Severáček a pěvecký sbor Ještěd.

Autoři | Foto

Štítky vánoce, advent, strom, smrk, Liberec, radnice, sbor dobrovolných hasičů, Jaroslav Zámečník, Liberec XIX-Horní Hanychov, vánoční stromek

FOTO, VIDEO: Na náměstí už stojí vánoční smrk. Poprvé se rozsvítí v neděli  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.