Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

V Jizerkách vysadí přes dvacet tisíc stromů, nahradí napadené smrky

Smrky pichlavé napadené kloubnatkou nahradí příští rok na náhorní plošině Jizerských hor jiné druhy dřevin. Lesy ČR tam vysadí 22 tisíc převážně listnatých stromů. Projekt za 1,6 milionu korun zaplatí z evropské dotace získané prostřednictvím ministerstva zemědělství.

Smrk pichlavý byl jednou z dřevin, které v Jizerských horách lesníci sázeli v 70. a 80. letech minulého století jako náhradu za stromy poškozené imisí. Patogenní houba kloubnatka smrková začala tento druh v Jizerských horách vážně ohrožovat v posledních pěti letech. Strom napadený kloubnatkou postupně odumírá zhruba sedm let.

„Napadené smrky pichlavé se nyní těží. V příštím roce je nahradí 22 tisíc nových dřevin, zejména buk lesní, smrk ztepilý a jeřáb ptačí," řekl krajský ředitel podniku Lesy ČR v Liberci Ludvík Řičář.

Napadené smrky většinou odstraňuje bagr se štěpkovací hlavicí, který pak dřevní štěpku rovnoměrně rozptýlí. „V nepřístupném terénu se stromy těží motorovou pilou. Z původních zhruba 3000 hektarů smrku pichlavého jich zbývá v Jizerských horách poslední čtvrtina," mluvčí státního podniku Lesy ČR Eva Jouklová.

Autoři | Foto Jakub Trsek

Štítky Jizerské hory, Lesy ČR, výsadba, stromy, strom, Lesy České republiky, smrk pichlavý, dřevina, Ministerstvo zemědělství České republiky, smrk, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Jizerkách vysadí přes dvacet tisíc stromů, nahradí napadené smrky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.