Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Dočkáme se sněhu? Příští týden bude chumelit, teploty klesnou pod nulu

Příští týden přinese do Česka sníh. Sněžit bude hlavně na horách, přechodně se ale vloček dočkají i lidé v nížinách. Průměrná teplota přes den se bude příští týden pohybovat jen mírně nad nulou, v noci kolem minus tří stupňů.

V dalších třech týdnech se budou teploty pohybovat kolem hodnot běžných pro tuto část roku. Vyplývá to z měsíční předpovědi počasí, kterou zveřejnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Teploty nevybočí z průměru

Postupný pokles teplot z předchozího období bude pokračovat a nejbližší týden bude podle meteorologů teplotně slabě podprůměrný. „V následujících týdnech předpokládáme, že teploty vzduchu se budou převážně pohybovat v intervalech normálních hodnot pro danou roční dobu," uvedl ČHMÚ.

Lidé by měli v příštím týdnu počítat s deštěm. „Vzhledem ke všeobecnému poklesu teplot očekáváme kromě dešťových srážek i sněhové srážky, a to zejména na horách," upozorňují meteorologové. V nižších polohách bude podle nich sněžit zatím jen přechodně.

Nejteplejší byl rok 2006

Dlouhodobá průměrná teplota pro období mezi 26. listopadem a 23. prosincem je 0,2 stupně Celsia. Nejtepleji bylo v roce 2006, kdy průměr činil 4,5 stupně Celsia. Zatím nejnižší průměr, minus 5,3 stupně, meteorologové zaznamenali v roce 1969.

Měsíční výhled vyjadřuje celkový charakter počasí, nepostihuje proto všechny možné výkyvy, upozorňuje ČHMÚ. Úspěšnost výhledu se podle meteorologů pohybuje u teplot kolem 75 procent, u srážek kolem 65 procent. Předpověď na třetí a čtvrtý týden se často blíží dlouhodobým klimatickým hodnotám pro příslušná období.

Autoři | Foto

Štítky počasí, zima, mráz, sníh, předpověď, Český hydrometeorologický ústav, Česko

Dočkáme se sněhu? Příští týden bude chumelit, teploty klesnou pod nulu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.