Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Frýdlant se dohodl s Povodím Labe na vyčištění koryta řeky Smědé

Na vyčištění koryta řeky Smědé se dohodlo vedení města Frýdlant s Povodím Labe. Z koryta by měly zmizet náletové dřeviny, ale také nánosy na dně řeky. Důvody jsou nejen estetické, opatření je i prevencí pro případ velké vody. Mýcení náletů z koryta je v plánu ještě letos, zbytek akcí se uskuteční v příštím roce.

Frýdantsko bylo oblastí, která byla při bleskových povodních v srpnu 2010 v rámci Libereckého kraje postižena nejvíce. Velká voda tehdy zasáhla polovinu území kraje, vyžádala si pět lidských životů, z toho tři na Frýdlantsku a dva na Českolipsku. Po povodni zůstaly v kraji škody 8,2 miliardy korun. K nejvíce zničeným městům patřil právě Frýdlant, kde na náměstí voda z řeky Smědé vystoupala do výšky půldruhého metru. Celkově tam škody překročily miliardu korun.

Osm let po povodních Smědá znovu zarůstá a usazeniny zmenšují prostor v korytě. Radnice se proto s povodím dohodla na vyčištění problematických částí koryta především v úseku od pivovaru k lávce u tenisových kurtů a také v centru města u lávky na nábřeží. „Mezi Komenského nábřežím a Tyršovou ulicí by mělo dojít k vymýcení náletových dřevin z paty u zdi v pravé části koryta. Odstraněna by měla být posléze i část nánosu v korytě u levého břehu," řekl starosta města Dan Ramzer.

Nálety se budou vysekávat také v řece u pivovaru, kde se počítá i s úpravou břehu. „Přebytečný materiál bude v rámci staveniště použit na dorovnání terénu v místě svahu u lávky. Dále dojde k vysvahování a uvolnění inundačního pole u mostu, pro zajištění volného průtoku pod mostem při zvýšených průtocích," popsal rozsah prací starosta. Nad mostem, na pravém břehu podél pivovaru se počítá s odstraněním nánosů z řeky, kameny u paty zdi zůstanou jako její ochrana. Kácet a čistit se bude v Korytě Smědé také pod jezem u tenisových kurtů.

Autoři | Foto Město Frýdlant

Štítky voda, záplavy, Frýdlant, Smědá, Povodí Labe, povodeň, pivovar, lávka, Liberecký kraj, okres Česká Lípa, Dan Ramzer, Frýdlantsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Frýdlant se dohodl s Povodím Labe na vyčištění koryta řeky Smědé  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.