Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Liberecký kraj počítá pro příští rok s příjmy 3,384 miliardy korun

Liberecký kraj počítá pro příští rok s příjmy přes 3,384 miliardy korun, výdaje budou o 97 milionů korun nižší. Peníze navíc kraj použije především na splácení úvěrů, které si v minulosti vzal na rekonstrukce svých silnic a mostů. Splátky jistin a úroků přijdou kraj na bezmála 111 milionů korun, s dalším zadlužováním se nepočítá. Do investic půjde 611 milionů korun, z toho bezmála 301 milionů představují akce spolufinancované z evropských fondů.

Rozpočet schválilo krajské zastupitelstvo. Pozměňovací návrh byl jediný. Zuzana Kocumová z opoziční Změny pro Liberecký kraj navrhovala zkrátit bezmála 15milionový rozpočet na propagaci a prezentaci kraje o necelé tři miliony. Návrh ale zastupitelé nepodpořili. Její stranický kolega Josef Šedlbauer zase prosazoval zřízení nového dotačního fondu zaměřeného na řešení sucha a zadržování vody v krajině. Žádný návrh ale na jednání nepředložil.

Příjmy o čtvrt miliardy vyšší

Kraj pro příští rok počítá s příjmy zhruba o 250 milionů korun vyššími než letos, což představuje nárůst zhruba o osm procent. "Díky tomu mohly být významně posíleny zejména příspěvky na provoz příspěvkovým organizacím," řekla náměstkyně hejtmana Jitka Volfová (ANO), která návrh rozpočtu předkládala. O 73 milionů korun víc dostanou podle ní příspěvkové organizace i na investice. Víc peněz půjde do krajských nemocnic, záchranné služby, ale i krajské knihovny, muzea a galerie nebo do škol. "Na zajištění dopravní obslužnosti je v rozpočtu pro příští rok 645 milionů korun, o 45 milionů víc než letos," dodala Volfová.

Rozpočet počítá s investicemi za 611 milionů korun. Zhruba sto milionů z vlastního dá kraj do oprav a rekonstrukcí silnic. Bezmála 53 milionů je v rozpočtu určeno na modernizaci Krajské nemocnice Liberec, a dalších 30 milionů je určeno na investice v českolipské nemocnici. K velkým akcím financovaným z krajského rozpočtu patří také například rekonstrukce v Domově důchodců ve Vratislavicích, kam půjde více než 16 milionů korun. K velkým projektům spolufinancovaným z EU patří zejména rekonstrukce silnic, ale také třeba modernizace Severočeského muzea v Liberci nebo Krajské vědecké knihovny v Liberci.

Dotace pro školství

Na letošní rok schválili zastupitelé přebytkový rozpočet s příjmy 3,133 miliardy korun, výdaje měly být o 97 milionů nižší. Zatím se už ale vyšplhaly na 9,24 miliardy korun. Je to především díky dotacím pro školství a sociální služby a také díky evropským a státním dotacím. V letošním roce počítal schválený rozpočet s investicemi zhruba za 537 milionů korun, podle předběžných informací ale zřejmě přesáhnou 2,434 miliardy korun, což představuje bezmála pětinásobek. Je to především díky projektům podpořeným z evropských fondů.

Autoři | Foto

Štítky Liberecký kraj, rozpočet, peníze, investice, silnice, Zuzana Kocumová, Jitka Volfová, Josef Šedlbauer, Evropská unie, ANO 2011, Severočeské muzeum v Liberci

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecký kraj počítá pro příští rok s příjmy 3,384 miliardy korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.