Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Liberec vytvořil domovní řád pro všechny své domy, dosud ho neměl

Liberec vytvořil domovní řád pro všechny své bytové domy. Páté největší město v zemi ho dosud nemělo, což přinášelo problémy hlavně v sousedském soužití. Od jeho vydání si radnice slibuje, že si s nájemníky vyjasní jejich povinnosti a pravidla pro udržování pořádku. ČTK to dnes řekl náměstek primátora pro sociální oblast Ivan Langr (Starostové pro Liberecký kraj).

„Radou města jsme domovní řád vydali poprvé. Dosud to bylo tak, že v nájemních smlouvách jsou ustanovení, co mají nájemníci plnit a nějaký výběr z toho se objevoval ve společných prostorech," uvedl náměstek primátora pro sociální oblast Ivan Langr.

Řada nájemníků nevěděla

V praxi se to ale ukazovalo podle něj jako nedostatečné. Řada nájemníků v městských domech nevěděla, jaké jsou jejich povinnosti a jaká pravidla musí dodržovat. Od domovního řádu město očekává, že jim zjednoduší řešení případných problémů. „Abychom lépe předcházeli konfliktním a nežádoucím situacím, popřípadě je uměli rychle a efektivně řešit," dodal Langr. V krajním případě může vést podle něj porušování domovního řádu až k výpovědi z nájmu.

Stotisícový Liberec má k dispozici zhruba 1200 bytů. Domovní řád by měl nově viset v každém městském objektu s byty na viditelném místě, stane se také automaticky nedílnou součástí nájemních smluv. V dokumentu se například píše, že bez souhlasu města nelze v bytě provádět žádné stavební úpravy ani na fasádu domu či balkony instalovat antény, satelity či sušáky na prádlo. Na balkonech je zakázané rozdělávání ohňů a důraz je kladen na dodržování nočního klidu. V domovním řádu je konkrétně zmíněno hraní na hudební nástroje, zpívání, hlučná zábava i hádky.

Podílet se na udržování čistoty

Ve společných částech městských domů a okolí je zakázané kouření, nájemníci a jejich hosté nesmí ani z oken lodžií a balkonů odhazovat cigaretové nedopalky a klepat popel. Povinností nájemníka je i neprodleně nahlásit změny v počtu lidí, kteří bydlí v bytě. Musí se také podílet na udržování čistoty schodů, chodeb a společných prostor. Jedno ustanovení se týká i chovu domácích zvířat. V městských bytech mohou být, pokud nejsou výrazně na obtíž sousedům.

Autoři | Foto

Štítky Liberec, byty, nájem, pravidla, dům, Ivan Langr, Starostové pro Liberecký kraj, balkon

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberec vytvořil domovní řád pro všechny své domy, dosud ho neměl  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.