Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Zimní sezóna na Ještědu? Lyžování od poloviny prosince, nový provozovatel investoval miliony

Nové sjezdovky na Ještědu zatím nenajdete, areál ale během léta prošel celou řadou změn, kterou lyžaři pocítí. Tou největší je nová multifunkční budova u dolní stanice lanovky Skalka. Úpravou prošly také gastroprovozy a vznikla také velká dětská zóna. Provozovatel zatmí proinvestoval asi 25 milionů korun, hlavní investice ale teprve chystá.

Provozovatel Ještědu, společnost TMR, zatím dokončila první fázi modernizace areálu. Nové centrum vzniklo v trojúhelníku mezi nástupní stanici lanovky Skalka, konečnou tramvaje a centrálním parkovištěm. Právě tam TMR nechala postavit novou budovu s půjčovnou a servisem lyží a kasami. Rozšířila také dětský lyžařský park. „Všechny služby jsme tak sjednotily do jednoho místa. Lyžař přijede tramvaj nebo autem a hned vedle si může koupit skipas, využít infocentra nebo dát dítě do lyžařské školy,“ říká ředitel areálu Jakub Hanuš.

Hlavní investice přijdou

Nová budova vyšla na asi 12 milionů korun, další investice spolky úpravy gastroprovozů a také nový odbavovací systém i úpravy dětského parku. Celkem tak zhruba 25 milionů.

Podle Hanuše jde ale jen o úvodní investice. V dalších letech by tu TMR mělo utratit stovky milionů. „Naší absolutní prioritou je nová modrá sjezdovka Skalka. Máme první vyjádření, zatím to ale není definitivní,“ řekl. Sjezdovka by se ale měla podle předpokladů stavět už příští rok. Celá bude osvětlená. „Vznikne tak nejdelší sjezdovka na večerní lyžování v Česku,“ doplňuje marketingová ředitelka areálu Renata Balašová.

Další desítky milionů má TMR připraveny na nové zasněžování. „Aktuálně ho testujeme. Ještěd má velmi specifické podmínky, nechceme nic podcenit,“ vysvětlil Hanuš s tím, že si areál začal sám sledovat počasí. „Nainstalovali jsme tři meteostanice, podle dat z nich pak namodelujeme zasněžovací techniku,“ dodal.

Start 14. prosince

Lyžovat by se na Ještědu mělo od poloviny prosince, kdy už bude nasněžená sjezdovka F10. Podle počasí pak přibudou další.

Už teď má Ještěd prodáno asi třikrát více skipasů než loňský rok, kdy ho pod sebou měla městská společnost. Zásluhu na tom má speciální akce, kdy tisíc skipasů Ještěd prodal za 999 korun. Aktuálně má roční permanentku téměř 1300 lyžařů, loni to v tuto dobu byly desítky lidí. „Za celou loňskou sezonu se prodalo 450 permanentek,“ dodala Balašová.

Autoři | Foto Skiareál Ještěd

Štítky Ještěd, TMR, zasněžování, investice, sjezdovka, Skalka, skipas, Česko

Zimní sezóna na Ještědu? Lyžování od poloviny prosince, nový provozovatel investoval miliony  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.