Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Liberecké zastupitelstvo si počet výborů zvýšilo ze čtyř na osm

Počet výborů zastupitelstva v Liberci stoupl ze čtyř na osm. Dnes to schválili zastupitelé. Počet placených členů se ale ve výsledku nezmění, protože naopak klesne počet komisí podléhajících radě. ČTK to za koalici řekl předseda zastupitelského klubu Starostů pro Liberec Jan Berki.

„Je to změna filozofie oproti předchozím obdobím," řekl předseda zastupitelského klubu Starostů pro Liberec Jan Berki. Cílem je podle něj to, aby zastupitelé měli informace ke všem projednávaným materiálům dopředu. „Aby to bylo po odborné i politické stránce prodiskutované. Ve výsledku by se tak mohly zkrátit časy projednávání přímo na zastupitelstvu,“ míní Berki.

V každém výboru 13 lidí

V každém výboru bude 13 lidí, konkrétní jména ve čtvrtek zastupitelé schválili najednou. Lídr opozičního uskupení Liberec otevřený lidem Jaromír Baxa neúspěšně navrhoval, aby se o pěti ze 104 kandidátů hlasovalo jednotlivě. Podle něj jde o kontroverzní lidi. U Věnceslavy Drábkové a Petra Strnada mu vadila příslušnost k SPD, tato strana se do zastupitelstva ani nedostala. „Není to úplně tradiční strana, která by souzněla s demokratickým uspořádáním," uvedl Jaromír Baxa.

Za nevhodné kandidáty kvůli jejím předchozím činům považoval ve výboru pro územní plánování bývalého primátora Tibora Batthyányho (býv. ANO), bývalého náměstka Jiří Rutkovský (Liberecká unie pro sport a zdraví) a podnikatele Jaroslava Mejstříka (ODS).

Předsedové výborů

Zastupitelé schválili i předsedy jednotlivých výborů. Finanční výbor povede Jan Korytář (Změna pro Liberec), kontrolní Marie Pavlová (Změna), výbor pro rozvoj a územní plánování Petr Židek (ODS) a výbor pro vzdělávání Šárka Prachařová (ANO). Další čtyři výbory jsou nové. Tomáš Hampl (ODS) se stal předsedou výboru pro rozvoj a životní prostředí, Robert Prade (Starostové) výboru pro sociální oblast a bezpečnost, David Nejedlo (Starostové) výboru pro kulturu a cestovní ruch a Renata Balašová (ANO) výboru pro sport.

Autoři | Foto Jaroslav Appeltauer

Štítky Liberec, výbory, radnice, magistrát, Jan Berki, ODS, ANO 2011, Jaromír Baxa, Starostové a nezávislí, Věnceslava Drábková, Svoboda a přímá demokracie, Tomáš Hampl, Jan Korytář

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecké zastupitelstvo si počet výborů zvýšilo ze čtyř na osm  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.