Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

FOTO: Byznys s chudobou v Liberci. Nájemníci se do poškozeného domu nevrátí, musí jinam

Dům, který hrozí zřícením a v úterý byl evakuován, sloužil jako ubytovna pro sociálně slabé. Jeho majitel, podle katastru nemovitostí Radim Urban, do něj neinvestoval a jen inkasoval nájemné. Město nyní ve spolupráci s dalšími subjekty pro 31 lidí z domu shání ubytování, podle vyjádření mluvčí už ho má pro všechny nájemníky zajištěno.

„Pro obyvatele domu jde o mimořádně složitou věc, obzvláště v tomto předvánočním čase, ale nepřekvapilo mne, že k tomu došlo. Očekával jsem to mnohem dříve. Dům je dlouhodobě ve velmi špatném technickém stavu a k jeho zhoršování částečně přispívalo i chování jeho obyvatel,“ řekl náměstek primátora pro kulturu, školství, sociální věci a cestovní ruch Ivan Langr.

Tři rodiny

V domě žily tři vícečlenné rodiny. Jedna se na tři dny přestěhovala do sousedního domu, pro další dvě magistrát našel bydlení jinde. „Za přítomnosti hasičů mohli obyvatelé domu ještě včera vstoupit do domu a sbalit si věci osobní potřeby, doklady, stravu a ošacení. Od dnešního rána jsou u nás na Uranu, kde jim kolegové z odboru sociální péče, oddělení humanitního a Romodromu pomáhají najít řešení jejich nepříznivé životní situace s cílem zajistit možnou finanční podporu z úřadu práce. Celé to totiž spadá pod státní sociální správu,“ uvádí Jana Kodymová, mluvčí magistrátu.

Podle ní už ale mají všichni nájemníci alespoň dočasné ubytování.

Byznys s chudobou

Podle Langra se sešlo několik okolností, proč situace dospěla až do takového stavu. „Majitel nemovitosti objekt využíval výhradně k byznysu s chudobou, aniž by do něj alespoň přiměřeně investoval. Samotní nájemníci k zhoršení stavu také přispěli. A na vině je i stát, který nedokáže legislativně a finančně podpořit obce a města natolik, aby zásadně investovaly do rozvoje veřejného bydlení,“ dodal.

Město chce nájemníkům pomáhat i nadále sociálním poradenstvím nebo zprostředkováním potřebných sociálních dávek. „Stejně tak ale předpokládám aktivní přístup původních obyvatel domu a snahu hledat si nové bydlení individuálně,“ uzavřel náměstek.

Autoři | Foto Lubomír Krongaiger

Štítky Vesec, byznys s chudobou, Liberec, magistrát, dům, chudoba, Ivan Langr, bydlení, Úřad práce České republiky

FOTO: Byznys s chudobou v Liberci. Nájemníci se do poškozeného domu nevrátí, musí jinam  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.