Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Bývalá galerie se promění na Centrum aktivního života. Přestavba vyjde na 200 milionů

Od přestěhování galerie do bývalých lázní na konci roku 2014 je Liebiegův palác prázdný. Celou dobu se mluví o jeho přestavbě na víceúčelové mezigenerační zařízení pro komunitní činnost. Nová rada města nyní schválila finální podobu projektu. Náklady by měly překročit 200 milionů. Město chce na rekonstrukci žádat o dotaci.

„Už v roce 2014 jsme projekt znovuobnovení bývalé galerie nechávali ve stavu, kdy k tomu byly tři vizualizace. Počítali jsme s tím, že komunitní centrum Kontakt se tam výhledově přesídlí. Nikdy ale nebylo usnesení rady, které by toto potvrdilo. To se povedlo až teď,“ řekl náměstek primátora Jiří Šolc.

Žádost o dotaci

Podle něj tak v paláci vznikne Centrum aktivního života, které bude zaštiťovat právě Kontakt. „Posunuli jsme se o kousek dál a směřujeme k tomu, že bychom si začátkem roku mohli požádat o dotaci a Liebiegův palác se opravdu stane centrem aktivního života,“ dodal.

Kromě žádosti o dotaci chce město v příštím roce vybrat také dodavatele stavby. „V plánu máme, že by se koncem února požádalo o územní rozhodnutí a stavební povolení, což je první podmínka k dotaci. V dalších měsících by se začala zpracovávat dokumentace k výběru zhotovitele a samotná soutěž,“ upřesnil primátor Jaroslav Zámečník.

Vyřešit parkování

Případná rekonstrukce si během posledních let vyžádala i řadu jednání s památkáři, jelikož jde o památkově chráněný objekt. „Nakonec se podařilo sladit požadavky státní správy a dohled památkové péče. Vlastně už zbývá vyřešit poslední věc, a to je dostatečná kapacita parkovacích ploch,“ řekl náměstek primátora Ivan Langr.

Centrum aktivního života

V prostorách bývalé oblastní galerie bude vytvořeno veřejné víceúčelové zařízení, kde se budou moci setkávat obyvatelé napříč generacemi, členové různých skupin ohrožených sociálním vyloučením a společně se podílet na komunitní činnosti. Zázemí zde najdou sociální služby, neziskové organizace, spolky a sdružení, které nabídnou návštěvníkům Centra své služby a možnost účastnit se kulturních, vzdělávacích, volnočasových a rekreačních aktivit. (Zdroj: Liberec.cz)

Autoři | Foto Město Liberec

Štítky galerie, Centrum aktivního odpočinku, Liebiegův palác, rekonstrukce, dotace, Jiří Šolc, Ivan Langer, Jaroslav Zámečník

Bývalá galerie se promění na Centrum aktivního života. Přestavba vyjde na 200 milionů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.