Počasí dnes4 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Třídit plechovky můžete i v Liberci. Kampaň Replechuj chce v Česku rozšířit recyklování plechových obalů

Kampaň #replechuj chce rozvířit české vody v oblasti recyklování plechových obalů od nápojů. Ročně jich totiž miliony skončí ve smíšeném odpadu, přitom se dají bezztrátově recyklovat. Projekt navíc podporují osobnosti jako Voxel nebo Mariana Prachařová.

Koupíte si plechovku s ledovou kávou nebo například energetickým drinkem. Na nápoj se vám sbíhají sliny již při pohledu do regálu. Zaplatíte a hrdlem prolijete milovaný nápoj. 

Od koupě plechovky neuplynulo ani pár minut. Tělo je osvěžené a plechovka letí do nejbližšího koše. Přitom by se mohla vrátit do oběhu a za pár týdnů z ní mohl pít někdo další. „Plechovky se vyrábějí z hliníku, toho ale není na světě neomezené množství. Měli bychom s ním tak nakládat šetrněji a zbytečně s ním neplýtvat,“ uvedla předsedkyně asociace WIACA Jana Drozdová.

Právě asociace WIACA, která vznikla spojením tří výrobců nápojů v plechovkách se rozhodla smutnou realitu změnit. Na některá místa tak umístila speciální koše, do kterých můžete vhodit použitou plechovku. Členové asociace se pak postarají o přepravu odpadu do zahraničí. V České republice totiž není recyklační zařízení, které by si s plechovkami poradilo. „Vše děláme na vlastní náklady, bez dotací či pomoci státu. Cílem je ukázat veřejnosti, že společně můžeme změnit svět k lepšímu,“ dodala Drozdová.

WIACA
od názvem asociace se skrývají tři výrobci nápojů v plechovkách, kteří se ale chtějí chovat ekologicky a přimět i další výrobce k recyklaci plechovek. Zároveň by rádi v Česku rozšířili i zálohování plechovek, které je v zahraničí naprosto běžné. Členy asociace jsou značky Secco+, Vi WINE a Smarty.

Mezi více než dvě desítky míst, kde koše najdete patří samozřejmě největší města, tedy Praha i Brno. Dalšími jsou například Pardubice, Plzeň, Ústí nad Labem, ale také Liberec. Zde můžete odhodit plechovky do koše na Soukenném náměstí.

Replechuj a vrátí se ti peníze

Vedle samotné recyklace usiluje kampaň i o rozšíření zálohového systému na plechovky, který by lidi motivoval k jejich vrácení a následní recyklaci. Za každou vrácenou plechovku na vybraných místech dostane zákazník korunu. 

V zahraničí je zálohování plechovek již osvědčený systém stejně jako je tomu u nás se skleněnými lahvemi. V Německu se díky němu údajně vytřídí až sedm z deseti plechovek. „Zálohování plechovek není nic nemožného. Navíc je to krok správným směrem. Ve vyspělých zemích je tento systém naprostým standardem,“ sdělil Jan Langhans ředitel společnosti VI WINE.

Projket #replechuj podporuje i celá řada celebrit od herců přes zpěváky a moderátory až po bloggery i pedagogy. Mezi nimi například blogerka Katka Syblíková, moderátor Jakub Ouvín, herečka Daniela Choděrová nebo hudebník Tokhi.

Foto pixabay.com, wiaca.org

Štítky replechuj, WIACA, reycklace, plechovka, nápoj, Česko, Liberec, Mariana Prachařová, recyklace, Jan Nepomuk Langhans, Daniela Choděrová, Německo, Praha

Třídit plechovky můžete i v Liberci. Kampaň Replechuj chce v Česku rozšířit recyklování plechových obalů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.