Počasí dnes6 °C, zítra4 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Nový pořad televize Prima kritizují hasiči, policisté i záchranáři. Neodpovídá realitě

Nový pořad televize Prima Linka 112 rozpoutal pořádný poprask mezi složkami integrovaného záchranného systému. Od pořadu, který se tváří jako reálné ztvárnění zásahů, se distancují záchranáři, policisté i hasiči. Podle nich mohou být některé postupy dokonce nebezpečné okolí.

„Z profesionálního hlediska se neztotožňujeme s prezentovanými postupy, které jsou v některých případech i v rozporu s platnými doporučeními,“ shodují se záchranáři ve svém prohlášení a dodávají: „Především ale chceme apelovat na veřejnost ohledně volání na tísňovou linku. V případech, kdy máte podezření, že vás nebo někoho druhého postihly zdravotní komplikace, a to i v situaci, kdy si tím nejste jistí, volejte vždy přímo na linku 155.“

Na rozdíl od linky 112 se například na lince 155 spojíte s profesionálním zdravotníkem, který k vám v případě potřeby vyšle posádku záchranné služby a telefonicky poskytne i rady pro laickou první pomoc. Hovor tak není přepojován jako je tomu v případě linky 112, ušetříte tak drahocenné vteřiny, které hrají při záchranně lidských životů zásadní roli. „Nijak se nevymezujeme vůči práci kolegů na lince 112, jejíž výhoda spočívá ve zcela odlišných situacích. V případě ohrožení zdraví či života důrazně doporučujeme volat na linku 155,“ píše se v prohlášení.

Od pořadu se distancují také hasiči. „Na základě velkého ohlasu laické i odborné veřejnosti Hasičský záchranný sbor ČR prohlašuje, že na uvedeném pořadu nespolupracuje s TV Prima. Nejedná se o pořad, který by Hasičský záchranný sbor ČR spoluvytvářel či garantoval,“ dodává mluvčí hasičů Nicole Zaoralová.

Podobné prohlášení vydala také policie. „Stejně jako kolegové z hasičského záchranného sboru jsme se ani my nijak nepodíleli na tvorbě pořadu FTV Prima s názvem Linka 112. Obdobně tomu bylo i v případě pořadu s názvem Policie v akci,“ píše policie v prohlášení na svém twitterovém účtu.

Primu podle Aktualně.cz negativní reakce překvapily, kritiku vnímá jako nedorozumění. „V pořadu se objevují skuteční profesionálové, kteří svou práci považují za poslání,“ reaguje ve zprávě pro Aktuálně.cz Klára Kotábová z Primy.

„Jako operátor tísňové linky 112 vám říkám, že váš nový seriál je absolutně mimo realitu. Vrháte na nás akorát špatný stín. Vyvoláváte v lidech iluze a ti tomu pak věří," napsal na Facebook televize Prima Filip Vlach, který pracuje pro HZS Kraje Vysočina.

Autoři | Foto archiv TV Prima

Štítky Linka 112, FTV Prima, hasiči, policie, záchranná služba, IZS, TV Prima, Hasičský záchranný sbor, realita, televize, Facebook, Aktuálně.cz, Policie v akci

Nový pořad televize Prima kritizují hasiči, policisté i záchranáři. Neodpovídá realitě  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.