Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Silné zimní bundy přidávají pár centimetrů, které snižují účinnost bezpečnostních pásů

Svrchní zimní oděv v kombinaci s bezpečnostními pásy není pro cestující to nejlepší řešení. Silné zimní bundy přidávají pár centimetrů, které snižují účinnost bezpečnostních pásů.

V České republice platí povinnost připoutání se při cestování ve vozidle pro všechny prostřednictvím adekvátních zádržných systémů. Do výšky 150 cm nebo váhy 36 kg, musí být osoby (děti) přepravovány v adekvátním zádržném systému. Upevnění se pomocí bezpečnostních pásů má několik pravidel a doporučeních, aby bylo účinné.

Bezpečnostní pás by měl být veden v těsné blízkosti s tělem přes pevné body. Těmi jsou boky, klíční kost a hrudní kost. V případě zimních bund jde o centimetry navíc, které ovlivní chování těla ve vozidle v případě nehody nebo prudkého brzdění. V takové situaci se tělo pohybuje několikanásobně vyšší hmotností a naráží do bezpečnostního pásu jako do pevné překážky. Podle testování německého autoklubu ADAC dochází při těchto nehodách k poranění břišní dutiny, a to nejen na úroveň lehkého zranění.

Proto při cestování v nadcházejícím chladném počasí zimní bundy alespoň rozepínejte. Poté si bezpečnostní pás dotáhněte do těsné blízkosti k tělu. „V případě, že poutáme své ratolesti, doporučujeme zimní bundu sundat úplně. Rozdíl délky odvinutého pásu připoutaného dítěte s bundou či bez bundy může  být až o několik centimetrů. Dítěti bundu vysvlečte, připoutejte ho a poté ho jí nebo připravenou dekou přikryjte. Je to pár vteřin navíc, které však mohou ochránit vaše dítě v případě nehody,“ upozorňuje Markéta Novotná, metodik dopravní výchovy Týmu silniční bezpečnosti.

Tisková zpráva

Foto pixabay.com

Štítky bezpečnost, řízení, bezpečnostní pás, tým silniční bezpečnosti, Česko, bunda, havárie, ADAC

Silné zimní bundy přidávají pár centimetrů, které snižují účinnost bezpečnostních pásů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.