Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

FOTO: Přes noc nasněžilo až dvacet centimetrů. Těžký sníh láme stromy

Přes padesát výjezdů měli v noci na dnešek hasiči v Libereckém kraji. Těžký mokrý sníh láme stromy, které pak zablokují silnice, došlo také k sedmi nehodám. Přes noc napadlo až dvacet centimetrů sněhu, silnice jsou ale sjízdné, někde leží vrstva uježděného sněhu. Hlavní tahy jsou ale holé.

„Stromy buď ohrožovaly nad vozovkou řidiče, nebo už přímo přes cestu spadly. Nejčastějším úsekem těchto události byly komunikace v okolí Nového Boru, Svoru a Cvikova. Problémy byly také kolem Liberce, Chrastavy a ve Světlé pod Ještědem,“ řekla mluvčí hasičů Pavlína Bílková.

Celkem podle ní vyjeli hasiči během pondělí a noci na úterý k odstranění překážek dvaapadesátkrát, z toho čtyřicetkrát na Českolipsku. „Aktuální jsou i dopravní nehody, ke kterým hasiči vyjeli sedmkrát,“ dodala.

Sjízdná je frekventovaná silnice 10 z Tanvaldu na Harrachov a dál do Polska, která se v posledních letech při sněžení často preventivně uzavírá pro nákladní vozy nad 3,5 tuny s výjimkou autobusů. K zablokování dopravy na tomto úseku totiž stačí jediný kamion uvízlý v kopci. Alternativní trasou do Polska pro kamiony je silnice 35 přes Hrádek nad Nisou na Liberecku.

Teploty v Libereckém kraji se ráno pohybují od minus čtyř stupňů do nuly. Místy se objevuje sněžení, fouká jen slabý vítr. Hlavní tahy jsou po chemickém ošetření většinou holé, se zbytky rozbředlého sněhu, na silnicích nižších tříd leží ujetá vrstva sněhu. Bez zimní výbavy by motoristé vůbec neměli vyjíždět.

Předpověď na středu

Sněžení by mělo podle předpovědí meteorologů vydržet po většinu dne, až k večeru bude srážek ubývat. Teploty vystoupají nejvýše ke dvěma stupňům.

Autoři | Foto HZS LK a čtenáři Drbny

Štítky hasiči, popadané stromy, hzslk, zásah, sníh, počasí, silnice, Liberecký kraj, Polsko, Liberec, Cvikov, Nový Bor, Svor, Chrastava, Ještěd, okres Česká Lípa

FOTO: Přes noc nasněžilo až dvacet centimetrů. Těžký sníh láme stromy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.