Počasí dnes6 °C, zítra4 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Na Česko útočí online virus, nepozorným dovede vysát konto

České internetové surfaře ohrožuje další nebezpečný virus. Chodí mailem a po otevření přílohy se dokáže uživateli vloupat do online bankovnictví.

Hackeři prostřednictvím přílohy s aktuálním názvem VydanaFaktura.zip, která obsahuje soubor VydanaFaktura2010091pdf.jse, dokážou změnit údaje platebního příkazu a uživateli vysát konto. Jméno podvodné přílohy se může v budoucnu změnit.

„Tušíme, odkud vítr vane. Jedná se o konkrétní skupinu z určité země. V tuto chvíli ale nemáme žádné potvrzené informace, takže zatím nemůžu být konkrétnější,“ říká mluvčí antivirové společnosti Eset Ondřej Šafář.

Viru se nemusí bát ani majitelé jiných antivirových programů. „Antivirové firmy mezi sebou informace o virech sdílejí. Naším společným cílem je ochrana uživatelů,“ dodává Šafář.

České bankovní domy v tuto chvíli žádnou pandemii nehlásí. „Nezaznamenali jsme žádný případ, který by souvisel s touto dnešní informací v médiích,“ uklidňuje mluvčí Air Bank Jana Karasová. Dosud se na maily obsahující tento virus nenachytali ani lidé využívající služeb České spořitelny. „Zatím jsme nezaznamenali žádného klienta napadeného tímto virem. Situaci pečlivě sledujeme a klientům jsme v případě potřeby připraveni pomoci,“ říká mluvčí spořitelny Filip Hrubý. Pomoc naštěstí v souvislosti s online útoky klienti největší české banky v drtivé většině nepotřebují. „I když jsou Češi poučenější, vzhledem k nepolevující intenzitě podvodných útoků se vždy najde několik jednotek až desítek našich klientů, kteří jsou zasaženi,“, říká Filip Hrubý.

Tento podvod však není zdaleka jediný. „Obecně se na bankovním trhu čas od času objeví pokus například vylákat z klientů jejich přístupové údaje. Důležité je, aby si klienti osvojili základy bezpečnosti, které jsou navíc velmi jednoduché. Například platí, že by neměli otevírat maily s přílohami od neznámých odesílatelů, do internetového bankovnictví by měli přistupovat jen z oficiálních stránek své banky a neměli by reagovat na emailové výzvy k zadávání přístupových a jiných citlivých údajů,“ zdůrazňuje Jana Karasová z Air Bank.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky hacker, vir, e-mail, virus, bankovnictví, internet, Česko, Ondřej Šafář, Air Bank, ESET, Česká spořitelna

Na Česko útočí online virus, nepozorným dovede vysát konto  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.