Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Čtyřicet osm splněných přání radními a úředníky. Děti z diagnostického ústavu dostanou dárky

Již v roce 2014 vznikla na Krajském úřadu v Liberci tradice Strom splněných přání. Tedy obdarovat potřebné drobnostmi. V této předvánoční aktivitě putovaly dárky pro děti z dětských a azylových domovů. Letos se síly členů rady a zaměstnanců úřadu napnuly směrem k Dětskému diagnostickému ústavu a Středisku výchovné péče Liberec (DDÚ).

Ředitel DDÚ Vladimír Brebta krátce představil ústav, které není zřizované Libereckým krajem, ale jde o příspěvkovou organizaci zřizovanou Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy. Jde o jediné zařízení tohoto typu na území celého bývalého Severočeského kraje, tedy pro Liberecký i Ústecký kraje. Má kapacitu 48 dětí s tím, že ty zde mají setrvat pouze dva měsíce. „Kvůli táhnoucím se projednáváním o dalším umístění dětí stačí, aby se někdo odvolal, a je to i půl roku,“ posteskl si ředitel.

Představení dětí z ústavu

I přes velmi pestrou skladbu individualit se pedagogům s dětmi podařilo připravit u této příležitosti krásné představení s koledami o příchodu Ježíška na svět. „Děti zpívaly s radostí a plným nasazením. Nenechaly se ničím vyrušit a ty, co nehrály, hltaly každé jejich slovo. A pak zpívaly koledy spolu,“ zhodnotil představení náměstek pro rezort školství, mládeže, tělovýchovy, sportu a zaměstnanosti Petr Tulpa.

V ústavu jsou děti ve věku od 6 let do ukončení povinné školní docházky. Důvody pobytu v DDÚ jsou velmi různorodé. Jde tedy o děti s problematickým chováním ve škole i ve společnosti, týrané, zneužívané či opuštěné, děti mentálně retardované i ty intelektově nadané, děti v krizi z rozvodu rodičů nebo krizi vývojové. O umístění dětí do ústavu rozhoduje soud. „Jde o to je diagnostikovat po příchodu k nám a připravit na odchod do dalšího zařízení ale i na návrat zpět do rodiny,“ doplnil Vladimír Brebta.

Nastartovat změny v chování

Cílem diagnostického pobytu je provést kvalitní diagnostiku, poskytnout první sociální pomoc a kvalitní terapii včetně krizové intervence a nastartovat změny v chování a prožívání, které umožní návrat dítěte zpět do rodiny, pokud je to z hlediska nejlepšího zájmu dítěte možné.

I tyto děti mají své sny a přání. Proto radní a úředníci vyplnili přání 48 dětem, jejichž seznam ústav poskytl. Ti, co nepojedou na vánoční prázdniny do svých rodin, dostanou dárky přímo na Ježíška po typické štědrovečerní večeři u stromečku v ústavu. Ostatní je obdrží po návratu ve svých komunitních skupinách.

Co si děti přály

Mladé slečny toužily často po kosmetickém balíčku a tělové či vlasové kosmetice, kluci chtěli pod stromeček sportovní potřeby, jimž vévodil florbal. Ti nejmenší pak autíčko či stavebnici lego. Výjimkou ale nebyly ani batohy do školy nebo malá kabelka.

Tisková zpráva | Foto Liberecký kraj

Štítky Liberec, Liberecký kraj, rodina, Ústecký kraj, Petr Tulpa, Severočeský kraj

Čtyřicet osm splněných přání radními a úředníky. Děti z diagnostického ústavu dostanou dárky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.