Počasí dnes6 °C, zítra11 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Liberec zahájí rok 2019 s rozpočtovým provizoriem

Liberec bude na začátku příštího roku hospodařit podle rozpočtového provizoria, pravidla pro něj ve čtvrtek schválilo zastupitelstvo. Rozpočet se bude schvalovat nejspíš v únoru. Mezi důvody je třeba ohled na priority nového vedení radnice.

Podle schválených pravidel měsíční výdaje jednotlivých odborů nesmí překročit jednu dvanáctinu výdajů schválených pro letošek. „Držíme se pravidel pro státní rozpočet,"  řekl náměstek pro ekonomiku Zbyněk Karban (ANO). Omezení se netýká mandatorních výdajů, závazků z uzavřených smluv či výdajů na předfinancování evropských projektů. Po dobou provizoria nebude moci město sjednat žádné nové závazky a provádět nové investice. „Nemělo by to mít negativní dopad na chod města," dodal Karban.

Část opozice nesouhlasí

S navrženými pravidly nesouhlasil opoziční zastupitel Jaromír Baxa (LOL). Navrhoval, aby výdaje odborů nepřekročily jednu čtrnáctinu letošního rozpočtu. „Rozpočet na rok 2018 byl velmi štědrý a nejrozhazovačnější za poslední roky," řekl. Obává se také, že schválení rozpočtu až v únoru se nepříznivě projeví při hledání firem pro nové zakázky. „Vypisovat je v březnu či dubnu, kdy je stavební trh rozebraný, mi nepřijde jako dobré řešení," uvedl. Karban jeho obavy nesdílí, podle něj mohou některé zakázky vypsat ještě letos, případně se na změně pravidel pro provizorium domluvit na lednovém zastupitelstvu.

Bez schváleného rozpočtu zahajovalo páté největší město v republice také roky 2015 a 2017. Karban předpokládá, že pro rok 2019 bude předkládat rozpočet s příjmy skoro 2,4 miliardy korun, tedy v obdobné výši, v jaké schvalovali zastupitelé rozpočet na letošní rok.

Důvody pro provizorium

Důvody pro provizorium jsou podle Karbana tři. Nejprve se musí schválit nová organizační struktura magistrátu podle gescí, které připadly nově zvoleným náměstkům. Dalším je nutnost projednat na odborech, co lze zařadit z priorit nového vedení. Ekonomický náměstek za výhodu schvalování rozpočtu až v únoru také považuje, že budou v té době znát poměrně přesně i výši přebytku z letošního hospodaření a budou ho moci zahrnout do rozpočtu na rok 2019. "Myslím si, že bude v obdobné výši jako v loňském roce," uvedl Karban. Loni dosáhl přebytek 225 milionů korun.

Na letošní rok schválilo liberecké zastupitelstvo rozpočet s výdaji 2,8 miliardy korun a očekávalo příjmy asi o 400 milionů nižší. K pokrytí schodku měl sloužit loňský přebytek a peníze, které městu zůstaly z amortizačního fondu po dokončení refinancování dvoumiliardového dluhopisu. Investovat se město chystalo rekordních 520 milionů korun, ne všechny akce se ale podaří letos uskutečnit.

Autoři | Foto Jaroslav Appeltauer

Štítky Liberec, rozpočet, provizorium, radnice, odbory, Jaromír Baxa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberec zahájí rok 2019 s rozpočtovým provizoriem  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.