Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Požár na Vysoké po dvou týdnech: Odklízení škod a nesmírná solidarita

Jsou to dva týdny, kdy na farmě Vysoká došlo k ničivému požáru. Shořela část jižního křídla s hotelem a bytovými jednotkami. Dvě rodiny, které farmu provozují, musely své domovy opustit. Už nyní ale pracují na tom, aby se mohly vrátit a farma mohla opět začít fungovat jako před požárem.

„Tolik lidí neváhalo a začalo pomáhat mnoha způsoby, např. poskytnutím dočasného domova pro mou rodinu, pomáháním při likvidaci po požáru, dary oblečení, pracovních pomůcek a dary finančními,“ uvedla na svém facebookovém profilu Václava Jarošová z farmy, která děkovala za nesmírnou solidaritu lidí.

Podle ní shořela část hotelového komplexu a také bytová jednotka její rodiny. „Nejdůležitější je, že se během požáru nikomu nic nestalo a všichni obyvatelé včetně koní jsou v pořádku. Koně jsou zpět ve svých stájích a o krmivo nepřišli,“ dodala.

Některé vybavení se díky hasičům podařilo zachránit, lidé také rodině věnovali například dětské oblečení.

Už nyní se pracuje na obnově farmy. Probíhají odklízecí práce. „Pojistka by měla pokrýt náklady na stavbu. Kompletní vnitřní vybavení a větší část nákladů na odstranění následků požáru včetně demolice ale budeme muset hradit z vlastních prostředků,“ uvedla Jarošová.

Kromě dobrovolníků na práce s odklízením mohou lidé přispět na transparentním účtu 5529559309/0800. Město Chrastava na svém zasedání dar 250 tisíc.

Požár na Vysoké

K požáru v rekreačním areálu vyjeli hasiči v pátek 30. listopadu po 22:00. Hořela střešní konstrukce zrekonstruovaného objektu, v němž je penzion a apartmány a také stáje. Z objektu museli před ohněm evakuovat 20 lidí a také více než 50 koní ze sousedních stájí. Škoda je asi 60 milionů korun.

Autoři | Foto Václava Jarošová

Štítky požár, Chrastava, Vysoká, statek, rodina

Požár na Vysoké po dvou týdnech: Odklízení škod a nesmírná solidarita  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.