Počasí dnes6 °C, zítra11 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Jak analyzovat bojové chemické látky? Liberečtí chemici školili irácké vojáky

Tři týdny strávili laboratorní specialisté chemického vojska z Liberce v Iráku. Důvodem byl výcvik personálu chemické laboratoře iráckého chemického vojska z řad vojáků i civilních zaměstnanců.

O výcvik si řekla sama irácká armáda. „Výcvik byl zpočátku zaměřen na základy chemie bojových chemických látek, dále pokračoval odběrem vzorků, jejich přípravou a analýzou vybranými laboratorními metodami, což byl hlavní úkol libereckých chemiků,“ popsal nadporučík Jan Šenkýř.

Cvičení v Iráku probíhalo ve dvou fázích – nejprve ve formě přednášek, poté v praktických ukázkách. „Výcvik byl prospěšný pro obě strany. Předali jsme znalosti z oblasti moderních postupů analýzy bojových chemických látek. Na oplátku s námi účastníci kurzu sdíleli své praktické zkušenosti z analýzy reálných vzorků. Jednalo převážně o zpuchýřující látky, k jejichž nálezům na území Iráků čas od času dochází,“ dodává velitel jednotky nadporučík Tomáš Rozsypal.

Kurzem prošlo 21 iráckých chemických specialistů a v budoucnu bude spolupráce pokračovat. „Možnost provedení takového odborného výcviku je přínosem pro českou i iráckou armádu. Vycházíme ze zkušeností naší spolupráce s Jordánskými ozbrojenými silami, kde je výcvik zaměřen na školení specialistů z laboratorních týmů,“ uvedl velitel 31. pluku radiační, chemické a biologické ochrany plukovník Karel Navrátil.

Autoři | Foto 31. pluk radiační, chemické a biologické ochrany

Štítky chemici, Liberec, armáda, Irák, výcvik, chemická látka, analýza, Karel Navrátil

Jak analyzovat bojové chemické látky? Liberečtí chemici školili irácké vojáky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.