Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Teplo v Liberci zlevní části domácností o stovky korun za rok

Teplo v Liberci zlevní příští rok části domácností až o stovky korun za rok. Teplárna Liberec ze skupiny MVV totiž sníží od Nového roku domácnostem, které uzavřely smlouvy na pět let, cenu za jeden gigajoule o další desetikorunu na 650 korun. Podle Teplárenského sdružení ČR spotřebuje například průměrná čtyřčlenná domácnost v bytovém domě v Česku ročně na vytápění bytu a ohřev vody 25 gigajoulů tepla.

Cena 650 korun za gigajoule podle Teplárny Liberec neodpovídá skutečným nákladům na výrobu tepla. „Ale tento rozdíl by měly v příštích letech pokrýt efekty z úspory ztrát projektu GreenNet," doplnil předseda představenstva Vladimir Kravjansky. GreenNet je projekt modernizace zastaralé teplárenské sítě v Liberci. Jednu ze tří větví zastaralého a ztrátového parovodu nahradí moderní horkovody. Práce na projektu za 320 milionů korun začaly letos v červnu a jsou v polovině.

„Oproti původním parovodním rozvodům bychom měli výrazně ušetřit na ztrátách. O teplo z nového horkovodu je větší zájem, než jsme čekali. Čtyři nové developerské projekty společně se současnými zákazníky prakticky vyčerpaly kapacitu větve do Pavlovic," řekl místopředseda představenstva tepláren Petr Heincl. Díky zmenšení ztrát by měl podle něj mít projekt příznivý vliv na cenu tepla, která nyní roste vzhledem k rostoucím cenám plynu, ale paradoxně i vlivem teplejšího počasí a menší spotřeby.

V současnosti činí podle Teplárenského sdružení ČR průměrná cena tepla z uhlí v Česku zhruba 580 korun za gigajoule a tepla ze zemního plynu asi 605 korun. Průměrná roční platba domácností za teplo se tak pohybuje kolem 14.000 až 16.000 korun.

Teplárna Liberec

Teplárna Liberec patří do skupiny MVV Energie CZ. Město Liberec je s 24 procenty minoritním vlastníkem firmy. Společnost zásobuje teplem a teplou vodou zhruba 14.000 domácností, desítku průmyslových areálů a dalších 130 odběratelů, jako jsou školy, úřady či nákupní centra. O způsobu obnovy zastaralé a ztrátové teplárenské sítě se akcionáři dohadovali dva roky a spory se řešily i u soudu. Nakonec se obě strany dohodly. V budoucnu by se měly modernizovat i zbývající dvě větve rozvodů. Náklady na každou etapu se odhadují na 300 milionů korun, financování ale zatím není vyřešeno.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky teplo, Teplárna Liberec, Liberec, Česko, projekt, MVV Energie CZ a.s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Teplo v Liberci zlevní části domácností o stovky korun za rok  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.