Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jaká města připravují ohňostroj? Liberec ne, ostatní většinou na Nový rok

Zatímco krajský Liberec novoroční ohňostroj už roky neorganizuje, jiná města tuto tradici dodržují. Většina z nich ale pyrotechniku odpaluje až na Nový rok, o silvestrovské půlnoci se ohňostroj koná jen v Dubé a Českém Dubu.

V Dubé místní hasiči v posledních letech na autobusovém nádraží odpalovali zábavní pyrotechniku na Silvestra už v 18:00. Ke změně se podle starostky Ireny Žalovičové (ODS) rozhodli na základě přání obyvatel. „Takovou úplně jednoduchou anketou nám vyhrála půlnoc," uvedla starostka.

O půlnoci v Českém Dubu

Z měst a obcí v Libereckém kraji silvestrovský ohňostroj letos uspořádá už jen Český Dub na Liberecku, o půlnoci se tam koná už asi deset let. Zpravidla přichází kolem 300 lidí. „Spousta lidí nechodí na nějaké akce, jsou doma a před půlnocí vyjdou na náměstí, aby se potkali se sousedy a přiťukli si," uvedl starosta Jiří Miler. Letos bude ohňostroj podle něj o něco větší než v předchozích letech. „Protože jsme oslovili podnikatele a přispějí nám na něj," dodal.

Přímo o silvestrovské půlnoci pořádala ještě loni ohňostroj i Stráž nad Nisou, patřil mezi vyhlášené. Podle starostky Daniely Kysilkové (ANO) bude tentokrát 1. ledna od 17:00. „Rozhodli jsem pro změnu, protože o půlnoci už z toho není tak hezký požitek. V okolí se odpalují různé malé a velké ohňostroje a ruší to," uvedla starostka. Od přesunutí na podvečer Nového roku si podle ní slibují také, že budou moci na ohňostroj přijít i děti. „Takže to bude taková rodinná akce," dodala.

Na Nový rok v Lípě i Boru

Už před několika lety se ke stejnému kroku rozhodli například v Novém Boru na Českolipsku a změnu si pochvalují. „Zájem je velký, jde o jednu z nejoblíbenějších akcí ve městě, která láká tisíce lidí. Zaplní vždycky celé náměstí a okolní prostranství," uvedla mluvčí radnice Radmila Pokorná. I tentokrát bude novoroční ohňostroj na náměstí od 17:00. Ve stejnou dobu začnou zábavní pyrotechniku odpalovat také na autobusovém nádraží v Turnově v Českém ráji a o hodinu později začne ohňostroj v zámeckém parku v Doksech u Máchova jezera.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Silvestr, Liberecký kraj, ohňostroje, ohňostroj, nový rok, Liberec, Dubá, Český Dub, ODS, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jaká města připravují ohňostroj? Liberec ne, ostatní většinou na Nový rok  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.