Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Rok 2019 v Libereckém kraji: Nové turistické atrakce, olymiáda mládeže i opravy silnic

Nové turistické atrakce, zahájení tří velkých rekonstrukcí krajských silnic, nový pavilon nemocnice v Jablonci či olympiádu mládeže přinese příští rok v Libereckém kraji. Rozsudek ve své kauze by také měl slyšet bývalý ředitel nemocnice Liberec Luděk Nečesaný a v jiném případu možná i hejtman Martin Půta (SLK).

Velkou slávu chystá na začátek roku Turnov v Českém ráji, který za 65 milionů korun dal přestavět bývalý sirotčinec na radnici. Turnov tak bude mít úředníky jen ve dvou budovách, dosud byli ve čtyřech. V patnáctitisícovém městě v příštím roce přibude i jedna turistická atrakce, muzeum se chystá v létě otevřít přístavbu za 40 milionů korun s horolezeckou expozicí. U návštěvníků by měla vyvolat iluzi, že jsou ve skalním městě.

Otevřou muzea v Liberci i Jablonci

V závěru příštího roku by chtěly otevřít nové prostory i další dvě muzea v kraji, kvůli komplikacím ale není jisté, zda se to podaří. Muzeum v Jablonci buduje za 53 milionů korun přístavbu ve tvaru broušeného krystalu a rekonstrukcí za 120 milionů korun prochází Severočeské muzeum v Liberci.

Pro turisty přibude další památka, na podzim by měla skončit rekonstrukce zámku v Doksech u Máchova jezera za 47 milionů korun. V přízemí bude informační centrum s prostorem pro příležitostné výstavy a v prvním a druhém patře prohlídkový okruh.

Liberecký kraj chystá pro příští rok zahájení tří velkých silničních staveb, jež si vyžádají dohromady 620 milionů korun. Rekonstruovat se začne silnice z Turnova na hranice se Středočeským krajem, silnice mezi Českou Lípou a Dobranovem a také z Mimoně až k hranici se středními Čechami. Celkem by se mělo opravit přes 25 kilometrů vozovek.

Jak bude jezdit MHD?

Nejistota naopak panuje ohledně dalšího zajištění veřejné dopravy v Liberci a Jablonci nad Nisou. Subdodavatel dopravního podniku (DPMLJ), firma BusLine, smlouvu vypověděla a přestat by měla jezdit po 25. lednu. Předseda představenstva DPMLJ Michal Zděnek již dříve ČTK řekl, že autobusové linky v Liberci si zajistí sami a pro Jablonec hledají jiného subdodavatele.

Příští rok by také měly padnout rozsudky ve dvou sledovaných případech. Projednávání korupční kauzy, v níž je mezi třemi obžalovanými i bývalý ředitel nemocnice v Liberci Nečesaný, spěje k závěru. Zbývá vyslechnout poslední tři svědky. Obžaloba viní Nečesaného z přijetí úplatků v celkové výši přes 23 milionů korun, Nečesaný obvinění odmítá. Jiná korupční kauza, v níž je obžalováno 13 lidí a čtyři firmy, je teprve na začátku. Trest hrozí i hejtmanovi Půtovi, který je obžalován z přijetí úplatku a zneužití pravomoci úřední osoby. Podle obžaloby úplatek pro něj činil 830.000 korun. Také hejtman od počátku obvinění odmítá.

V létě by měla skončit největší novodobá investice Jablonce, což je výstavba nového pavilonu intenzivní péče v nemocnici. Postavení pětipodlažní budovy si vyžádá 150,5 milionu korun. Otevření jedné pětipodlažní budovy chystá příští rok i liberecká nemocnice, bývalé plicní oddělení se přestavuje pro potřeby psychiatrie. Jde o první etapu evropského projektu za 148 milionů korun. Ve druhé etapě, jež by měla být hotová do léta 2020, se opraví současný objekt psychiatrie.

Olympiáda dětí a mládeže

Kvůli stavebním pracím musel letos Liberec přestěhovat celou školu na náměstí Míru, zhruba 360 dětí se do zrekonstruované školy za 70 milionů korun vrátí v září 2019. Stěhování čeká příští rok i 530 dětí z další liberecké školy, ZŠ 5. května. Rekonstrukce obou budov školy potrvá od března do října 2019, azyl najdou školáci v bývalé koleji univerzity.

Mezi největší akce příštího roku se bude řadit Letní olympiáda dětí a mládeže. V 19 sportovních disciplínách se utká na konci června v Liberci, Jablonci a Bedřichově 3500 mladých sportovců z celé země. Jednou z nejnavštěvovanějších kulturních akcí v kraji se zřejmě stane festival Benátská v Liberci, vystoupí i Karel Gott či švédská poprocková skupina Europe.

Marek Kuntoš kš

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky Liberecký kraj, silnice, olympiáda mládeže, turistická atrakce, Jablonec nad Nisou, Liberec, olympijské hry, nemocnice, Martin Půta, Luděk Nečesaný, Krajská nemocnice Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rok 2019 v Libereckém kraji: Nové turistické atrakce, olymiáda mládeže i opravy silnic  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.