Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Na Liberec se žene silný vítr. Přinese mráz a sníh

Silný vítr, který v Česku hrozí dnes a ve středu, doprovodí sněžení. Ve středu se mohou tvořit zmrazky a náledí, ve vyšších polohách se až do pátku mohou objevit sněhové jazyky a ojediněle i závěje. Vyplývá to z výstrahy, kterou dnes zveřejnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Před větrem meteorologové varovali už dřív. V nárazech může foukat rychlostí 60 až 80 kilometrů v hodině, na horách až 110 km/h. Silný vítr očekávají v Čechách a na Českomoravské vrchovině od dnešního odpoledne do středečního večera, na Moravě a ve Slezsku ve středu ráno a dopoledne. Vítr může poškodit stromy a budovy, meteorologové doporučují opatrnost při řízení aut. Na horách by lidé neměli chodit na hřebeny.

Během středečního odpoledne a večera bude vítr od západu slábnout a může začít sněžit i v nížinách. „Protože se bude postupně ochlazovat, začnou se již v druhé polovině noci na středu od vyšších poloh vytvářet zmrazky a náledí, jejichž tvorba se během středečního odpoledne a večera přesune do středních a nižších poloh," uvedl ČHMÚ. Výstraha před sněhovými jazyky a závějemi platí v celém Karlovarském a Libereckém kraji, v dalších regionech jen na části území.

Meteorologové varují před úrazy po uklouznutí, starší nebo méně mobilní lidé mají omezit vycházení ven. Řidiči by měli jezdit opatrně, některé silnice mohou být nesjízdné.

Autoři | Foto Petr Jestřáb

Štítky počasí, vítr, mráz, sníh, Liberec, vichřice, Český hydrometeorologický ústav, Česko, Morava, Českomoravská vrchovina, Slezsko

Na Liberec se žene silný vítr. Přinese mráz a sníh  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.