Počasí dnes16 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Desítky ztracených psů a bezradní páníčci, v útulcích mají i po Silvestru napilno

Klidné Vánoce vystřídaly oslavy příchodu Nového roku. Pro mnoho zvířat je toto období stresující. Ze strachu a pocitu ohrožení se pak bojácná zvířata dávají na útěk. Výjimkou tak samozřejmě nejsou ani psi...

Koncem roku se tak z pracovníků útulků stávají lidé podobní důstojníkům na operačním středisku. Stejně jako oni totiž dostávají desítky oznámení. Ty se týkají zejména ztracených nebo nalezených a potulujících se psů. Cíl je jasný, ideálně všechny ve zdraví dopravit ke svým majitelům. 

Právě zprostředkování informací o hledaných a objevených chlupáčích je během těchto dnů klíčové. „Ohledně příjmů pejsků a výjezdů byl Silvestr i Nový rok poměrně klidný, ale samozřejmě dostávám mnoho informací o ztracených psech, po kterých jejich majitelé pátrají,“ říká Dagmar Kubištová z lučanského útulku Dášenka.

Zatímco ztrát evidují v útulcích hodně, pejsků zde končí minimum. „V loňském roce jsem na Nový rok ve čtyři ráno přijímala hned tři pejsky. Letos byli v posledních dnech jen dva. Lidé, kteří ztraceného psa objeví, si ho často vezmou domů a dočasně se o něj postarají,“ vysvětluje Kubištová.

Podobně na tom je i liberecké Centrum pro zvířata v nouzi Archa. „Letošní Silvestr naštěstí nebyl nijak dramatický. Měli jsme pouze jeden výjezd, stejně tak i prvního ledna. Ale samozřejmě máme hodně záznamů o ztracených pejscích,“ uvedla vedoucí útulku Lenka Čápová.

Kam nahlásit potulujícího se pejska?
Pokud narazíte na pejska, který se bezprizorně potuluje a očividně nikomu nepatří, určitě byste o něm měli informovat nejbližší útulek nebo policii. Využít můžete i facebookové stránky útulků nebo Centrální databázi ztracených a nalezených psů na www.pesweb.cz.

Kde sociální sítě pomáhají

Rychlost internetu, sdílení a předání informací může pomoci i ztraceným pejskům. Často zde lidé poznají pejska, který se zaběhl například sousedům, nebo upozorní ostatní, kde nějakého fouska zahlédli. „Díky facebooku dostáváme informace o dalších psech. Dozvíme se tak o chlupáčích, které lidé hledají i o těch, které našli. Často nám to pomůže k jejich rychlému návratu domů,“ sděluje vedoucí útulku Dášenka.

Pejsek se ztratil na Štědrý den v Turnově, našli ho až v Jablonci

Kuriozní případ řešili v Jablonci minulý čtvrtek. V Kokoníně objevili staršího psího veterána, který se choulil pod stromky. Ukázalo se, že má navíc poraněnou tlapku. „Z místa jsme promočeného pejska převezli k veterináři. Naštěstí výsledky rentgenů byly příznivé. O zlomeninu se nejednalo, tlapka byla jen naražená,“ komentuje Kubištová.

I v tomto případě pomohly sociální sítě. Pejsek totiž byl čipovaný, ale nebyl registrovaný v Národním registru majitelů zvířat a páníčka se tak nedařilo dohledat. Jaké bylo překvapení, když se ozvali majitelé pejska až z Turnova. Pejsek tak musel urazit bezmála dvacet kilometrů. „Podle informací se jim pejsek zatoulal na Štědrý večer. Nyní je ale už zpět u své rodiny,“ dodává Dagmar Kubištová.

Tulák, který se z Turnova dostal až do Jablonce, už je zpět doma

 

Foto pixabay.com, Dagmar Kubištová

Štítky pes, útulek, Silvestr, pátrání, Vánoce, nový rok, Dagmar Burešová, Turnov, Jablonec, Štědrý den, Facebook

Desítky ztracených psů a bezradní páníčci, v útulcích mají i po Silvestru napilno  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.