Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Vědci potvrdili, že za úbytkem kosů stojí virus Usutu

Vědci z Veterinární a farmaceutické univerzity v Brně, Parazitologického ústavu Biologického centra Akademie věd ČR (AV ČR) a Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy potvrdili, že za úbytkem kosů černých v České republice stojí virové onemocnění Usutu. Instituce to sdělily v dnešní tiskové zprávě. Původně africký virus přenášejí komáři, způsobuje onemocnění ptáků i lidí. Již dříve na pravděpodobnou příčinu úbytku kosů upozornili ochránci přírody.

Výzkumníci odhalili a izolovali virus Usutu u více než deseti kosů uhynulých koncem léta v Praze a Brně. Molekulárními metodami prokázali, že jde o různé genetické linie. Zatímco kmeny viru detekované v Praze jsou příbuzné virům zachyceným v Německu, Belgii a Francii, v Brně byly prokázány kmeny geneticky podobné vzorkům z Rakouska a Maďarska," uvedl virolog z Parazitologického ústavu Biologického centra AV ČR Václav Hönig.

U člověku maximálně lehká forma

Podle Českého svazu ochránců přírody kosi téměř vyhynuli v Praze a středních Čechách, přitom až do loňska byli podle dat o dlouhodobém výskytu jednotlivých druhů nejběžnějším ptákem zahrad. Virus v České republice, konkrétně v Brně, zachytili už v letech 2011 a 2012 výzkumníci Ústavu biologie obratlovců AV ČR také u uhynulých kosů.

U člověka se infekce většinou neprojeví, případně má lehkou formu v podobě teploty, únavy, někdy vyrážky či žloutenky. U pacientů s oslabenou imunitou ale byly zaznamenány i případy vážných infekcí centrálního nervového systému. Virus Usutu byl poprvé izolován v 50. letech v Africe, odkud se několikrát rozšířil do Evropy, kde způsobil lokální rozsáhlé vymírání kosů.

Kosi jsou citliví

Ačkoliv je virus schopen nakazit relativně široké spektrum ptačích druhů, kosi a sovy jsou k této infekci obecně velmi citliví a infekce u nich často končí smrtí. Pokud však jedinec nákaze nepodlehne, získá imunitu, která ho před opakovanou infekcí chrání," vysvětlila Lada Hofmanová z Veterinární a farmaceutické univerzity.

Přestože v minulém desetiletí toto onemocnění způsobilo výrazný pokles populace kosa černého například v Německu, Nizozemsku, Španělsku, Itálii, Rakousku nebo Maďarsku, dosud nikdy rozšíření viru nezpůsobilo vyhynutí určitého ptačího druhu.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Česká republika, virus, Usutu, kos, Česko, Brno, infekční onemocnění, Akademie věd České republiky, Přírodovědecká fakulta Univerzity Karlovy, Praha, Německo, Rakousko, Maďarsko

Vědci potvrdili, že za úbytkem kosů stojí virus Usutu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.