Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Kraj povolil výjimku na těžbu čediče na Tlustci. Lidé z okolí se brání

Obnovení těžby čediče na kopci Tlustec je o krok blíže. Krajský úřad Libereckého kraje udělil výjimku z ochrany zvlášť chráněných živočichů a rostlin. Nejde ale o konečný verdikt, někteří účastníci řízení již podali odvolání. Žádost o výjimku tak bude opět posuzovat ministerstvo pro životní prostředí (MŽP), v minulosti ji už třikrát zamítlo. Loni na jaře se zdálo, že těžařská firma od svého záměru ustoupila, poté ale podala novou žádost.

Tlustec patří k dominantám Českolipska, je asi dva kilometry od Brniště. Spor o obnovení těžby se táhne už od roku 2012, kdy kraj výjimku povolil poprvé. Kladně rozhodl jeho odbor životního prostředí a zemědělství v závěru minulého roku už počtvrté. „Protože po posouzení žádosti a dalších podkladů rozhodnutí a po provedení správní úvahy dospěl k závěru, že jsou naplněny zákonné důvody k udělení výjimky," uvedl mluvčí krajského úřadu Filip Trdla.

Obnovení těžby se brání lidé z okolí

Obnovení těžby se brání lidé z Brniště, Postřelné i Luhova, plány se nelíbí ani obyvatelům z nedalekého Velkého Valtinova. Nesouhlasí s tím ani Sdružení na záchranu kopce Tlustec či třeba Společnost pro trvale udržitelný život (STUŽ).

„Aby se zásah povolil, musí záměr těžit výrazně převyšovat veřejný zájem na ochraně přírody. My se snažíme dokázat, že tam výrazná převaha není," řekl předseda regionální pobočku STUŽ Miroslav Hudec. Podle odpůrců těžby není v regionu potřeba další kamenolom a jeho případný provoz by neúměrně zatěžoval své okolí zvýšenou dopravou, hlukem a prachem. „Navíc se domníváme, že je zastaralá i EIA, tedy hodnocení vlivu záměru na životní prostředí. Ta se dělala v roce 2011," uvedl Hudec. Znovu posoudit by se podle něj mělo například to, zda těžba nepřipraví obce v jejím okolí o vodu.

Tlustec a těžba čediče

Na Tlustci se čedič těžil od 70. let 20. století, protesty proti těžbě začaly v roce 1994, kdy lom patřil dnes už zkrachovalé firmě Beron. Lidé z okolí si stěžovali na vysokou prašnost, provoz aut, hluk a otřesy při odstřelech, které ničily jejich domy. Těžbu čediče o čtyři roky později zastavilo MŽP. V letech 2003 a 2004 byla těžba kamene krátce obnovena, pak se ale definitivně zastavila. O obnovu těžby už několik let usiluje firma Kamenolom Brniště. V jejím záměru nazvaném Hornická činnost v dobývacím prostoru Luhov se počítá s vytěžením až 840 tisíc tun kameniva ročně.

Autoři | Foto Geocaching.com

Štítky ekologie, těžba, Tlustec, Liberecký kraj, čedič, životní prostředí, Brniště, Miroslav Hudec, Společnost pro trvale udržitelný život, okres Česká Lípa, Luhov, KAMENOLOM BRNIŠTĚ a.s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj povolil výjimku na těžbu čediče na Tlustci. Lidé z okolí se brání  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.