Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Ztráta peněženky v zahraničí? S hledáním začněte na českých úřadech

Ztráta peněženky je vždy nepříjemnou záležitostí. Dvojnásob to, ale platí na dovolené. Málokdo už ale tuší, kde ztracenou věc hledat. Většina turistů by totiž čekala, že je na místě hledat ve ztrátách a nálezech v místě ztráty. V ten moment, ale už může být ztracený předmět na cestě zpět do České republiky.

Podobné překvapení čekalo také na čtenáře Jakuba, který při cestě přes Rakousko vytratil na jednom z odpočívadel peněženku. „Tu podle všeho někdo našel a předal policii, která ji odevzdal na příslušný úřad ve městě v St. Johan, kde zaměstnanci z peněženky vyndali hotovost v řádech několika tisícovek korun, vyplnili protokol s informací, že o peníze je zapotřebí zažádat přiloženým dokumentem a odeslal ji na konzulát do Salzburgu,“ popsal redakci čtenář Jakub.

Z rakouského Salzburgu poté peněženka putovala do Vídně a později na budějcký magistrát, kde skončila 25. září se žádostí, aby byl kontaktován majitel peněženky. „Předaná peněženka obsahovala lístek se jménem a datem narození. Odbor vnitřních věcí však nemůže provádět další identifikaci podle data narození. Obec tak vyhlásila nález obvyklým způsobem na webových stránkách města v sekci ztráty a nálezy. Na základě této informace nás kontaktoval otec, následně byla peněženka předána,“ řekl redakci Zdeněk Urban z odboru vnitřních věcí budějického magistrátu.

Samotný majitel peněženky přiznává, že by ho nenapadlo hledat předmět ztracený v zahraničí ve ztrátách a nálezech v tuzemsku. „Peněženky v seznamu na webu města si náhodně všimla známá, když hledala jiný předmět ztracený v Budějcích,“ dodal čtenář.

A kde tedy hledat například peněženku ztracenou v zahraničí? Postup je podle ministerstva zahraničních věcí následující. Cestovní doklady a občanské průkazy se zasílají úřadu v České republice, který doklad vydal. Naopak řidičské průkazy a technické průkazy vozidel se zasílají příslušnému odboru ministerstva dopravy. 

„Ostatní doklady a průkazy se zasílají na obecní úřady ČR dle místa trvalého pobytu držitele, v průvodním dopise se uvede, že se jedná o nalezené doklady,“ shrnul Michal Bucháček z ministerstva zahraničních věcí a dodal: „Nálezy mající povahu cenností či ostatní nálezy se zasílají spolu se soupisem nalezených věcí přímo majiteli nálezu, pokud je známa jeho adresa.“

To potvrzuje také budějcký magistrát. „Nálezy zaslané ze zahraničí se vyskytují pouze občas, pokud je znám majitel smažíme se jej kontaktovat a předat nález,“ uzavírá Urban.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ztráta, doklady, peněženka, ztráty a nálezy, Rakousko, ministerstvo zahraničních věcí, Česko, magistrát, Zdeněk Urban, Ministerstvo zahraničních věcí České republiky, Salzburg, Vídeň, Ministerstvo dopravy České republiky

Ztráta peněženky v zahraničí? S hledáním začněte na českých úřadech  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.