Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Skiareály v Libereckém kraji mají sněhu dost, potíže dělá počasí

Sněhové podmínky v zimních střediscích v Libereckém kraji jsou ideální. Za poslední týden připadlo podle provozovatelů až přes půl metru prašanu. Provoz ale někde komplikuje počasí, ve čtvrtek kvůli větru nejezdila lanovka na Lysou horu v krkonošské Rokytnici nad Jizerou a bez proudu byla některá střediska v Jizerských horách. Opatrní by měli být i běžkaři, horská služba varuje před pády stromů na lyžařskou magistrálu.

Na sjezdovkách leží 25 až 140 centimetrů sněhu a většina středisek je v plném provozu. „Podmínky nemohou být lepší. Je to bezvadné, sněhu je dost, vleky všechny jezdí, běžecké tratě také upravujeme. Zima, jak má být," uvedl starosta krkonošského Benecka Jaroslav Mejsnar. Za poslední týden podle něj připadlo až 70 centimetrů sněhu.

Zhruba metr prachového sněhu má na sjezdovkách krkonošský skiareál Paseky nad Jizerou. „Chybí nám jen snowpark a měřený úsek, jinak je vše v provozu. Na snowparku se dělá a pro měřený úsek musí být lepší podmínky. Když fouká, není vidět a sněží, tak tam nelze nikoho pustit," uvedl za středisko Martin Řípa.

Ideální podmínky na Černé Říčce

Kvůli silnému větru se ve čtvrtek ráno nemohla rozjet lanovka na Lysou horu, sněhové podmínky jsou ale v největším skiareálu kraje jinak ideální. Dostatek sněhu je na všech sjezdovkách. „V sobotu chceme otevřít i fun park s průjezdným tunelem a klopenými zatáčkami," uvedl ředitel skiareálu Vít Pražák.

Ideální sněhové podmínky jsou i ve skiareláech v Jizerských horách. „Jsou nejlepší možné," uvedl Martin Lauer za středisko Černá Říčka v Desné. Provoz některých skiareálů ale komplikuje přerušení dodávek elektřiny kvůli pádu stromů do elektrického vedení. Mimo provoz byl kvůli tomu ve čtvrtek Severák a z valné části i Tanvaldský Špičák, největší skiareál Jizerských hor. Mimo provoz tam byly i obě lanovky. „Je tady dost škol, tak jezdí aspoň některé vleky na Špičáku II," uvedl za oba skiareály Pavel Bažant.

Ještěd začne pracovat na Pláních

Na Ještědu v Liberci se chystají na víkend zprovoznit další sjezdovky, zatím je otevřená třetina devítikilometrového areálu. Od soboty by se mělo lyžovat i na Skalce a dětské Bucharce. V příštím týdnu by se mělo začít pracovat na zprovoznění sjezdovek na Pláních. „Potřebujeme tam mít i technický, aby Pláně vydržely delší dobu než jen několik dnů," uvedla za středisko Renata Balašová.

Dostatek sněhu mají v horách i běžkaři, horská služba je ale nabádá k opatrnosti. „Dali jsme upozornění na padající stromy pod tíhou sněhu a na novou sněhovou pokrývku. Uvádíme kolem 20 centimetrů během 24 hodin," uvedl náčelník horské služby pro Jizerské hory René Mašín. V Jizerských horách je až 1,5 metru sněhu. Podle údajů z meteorologických stanic je v Bedřichově metr sněhu a na Rozmezí 153 centimetrů. Od pondělí tak přibylo podle meteorologa Radka Tomšů v těchto místech asi půl metru sněhu.

Autoři | Foto Skiareál Rokytnice

Štítky počasí, rekreace, hory, Liberecký kraj, sníh, lyžování, Jizerské hory, lanová dráha, sjezdovka, horská služba, Lysá hora, Rokytnice nad Jizerou, Jaroslav Mejsnar, Martin Lauer, Ještěd

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Skiareály v Libereckém kraji mají sněhu dost, potíže dělá počasí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.