Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Školní bazén na Františkově nebude Liberec obnovovat

Liberec nebude obnovovat školní bazén v základní škole Švermova na Františkově, který měl sloužit jako náhradní po dobu uzavření městského plaveckého stadionu. Nové vedení města se rozhodlo pro jiné řešení, využít chce zbývající školní bazény a sousední Jablonec.

Plavecký stadion čeká nákladná rekonstrukce, kvůli níž bude uzavřený až 18 měsíců. Oprava by měla začít nejdřív v létě příštího roku. Podle plánů předchozího vedení města měl sloužit pro výuku dětí a pro sportovní kluby jako náhradní částečně bazén v ZŠ Švermova, který byl uzavřen před více než deseti lety. Náklady na jeho obnovu by si ale vyžádaly 70 až 80 milionů korun. „V případě rekonstrukce velkého bazénu, tedy výluky, budeme hledat náhradní plavání například v Jablonci a ve školních bazénech, máme tři jiné," uvedl primátor Jaroslav Zámečník. Pro prostory po bývalém bazénu v ZŠ Švermova budou podle něj hledat jiné využití, nejspíš tam vznikne tělocvična či jiné sportoviště.

Rozdělení výuky

Podle náměstka primátora pro školství Ivana Langra (SLK) tři školní bazény stačí asi pro polovinu dětí z Liberce, které docházejí na školní výuku plavání ve druhé a třetí třídě. Nedostatek kapacity bude město částečně řešit rozdělením výuky do více let. „Jsme domluveni s Českou školní inspekcí, že můžeme termín prodloužit do konce prvního stupně, tedy až do páté třídy," uvedl Ivan Langr.

Město zatím nepočítá s výstavbou nového bazénu ve Sport Parku Liberec, což bylo jedním z předvolebních nápadů hnutí ANO. Podle jejího lídra a náměstka primátora Jiřího Němečka mají ale pro areál s 35 sportovišti nyní jiné priority. „Provozovatel upozorňuje na to a jsme si toho vědomi, že bychom se měli věnovat především opravě Svijanské arény," uvedl Jiří Němeček. Kromě opravy staré hokejové haly odhadované na 150 milionů je potřeba podle Němečka také přestavět halu indoorových sportů.

Rekonstrukce za 400 milionů

Uzavření plaveckého stadionu dění v Liberci výrazně poznamená, ročně má kolem 350 tisíc návštěvníků. Rekonstrukci ale areál z poloviny 80. let nutně potřebuje, důležitá technologická zařízení jsou už dožilá. Předchozí vedení města náklady na modernizaci odhadovalo na více než 600 milionů korun, současné počítá s částkou kolem 400 milionů korun. Ušetří zejména tím, že tam nebude budovat další 25metrový bazén.

Autoři | Foto ZŠ Barvířská

Štítky ČR, správa, rekreace, školy, Liberec, bazén, AUDIO, Františkov (Velké Kunětice), radnice, Jablonec, Švermov, Jiří Němeček, Ivan Langer, Jaroslav Zámečník, Starostové pro Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Školní bazén na Františkově nebude Liberec obnovovat  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.