Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Rok 2018 v záchranné stanici. Sele z Kunratické i sražená samička jezevce

Odchyt selete na sídlišti patřil loni mezi kuriózní zásahy liberecké záchranné stanice pro volně žijící živočichy Archa. Jedním z nejvzácnějších léčených jedinců bylo mládě čápa černého.

Liberecká Archa spadá pod místní zoo a sídlí na stejném místě jako městský útulek pro psy a kočky mezi Růžodolem a Ostašovem. Loni přijala k ošetření 1048 zvířat, což je o 31 méně než v roce 2017. Mezi nimi bylo 350 netopýrů, 86 ježků, 43 srn, 26 veverek, 55 kosů, 40 rorýsů, 33 poštolek či 17 labutí.

Loňský rok při přijímání zraněných nebo oslabených zvířat podle vedoucí záchranné stanice Ivany Hancvenclové vybočoval extrémním počasím. Dlouhodobé silné mrazy v únoru a březnu byly například příčinou vyhladovění volavky popelavé žijící v Kryštofově Údolí. „Jelikož zcela zamrzl i tamní potok, nemohla si nalovit žádnou potravu. Přestože se nám volavku podařilo odchytit, na záchranu již bylo bohužel pozdě a do druhého dne uhynula," uvedla.

Extrémní sucho a horko panující po celé léto zase podle ní vedly k dehydrataci ježků, kteří po vyschnutí zdrojů vody ve svých teritoriích nebyli schopni nalézt jiná napajedla ani dostatek vhodné potravy. „Voda zmizela i z okolí centra Archa, proto jsme místním savcům i ptákům poskytli pítka, která byla hojně využívána," dodala Hancvenclová.

Sele se přidávalo k pejskařům

Ke kuriozitám patřil odchyt selete, které v únorových mrazech několik dní běhalo po sídlišti Kunratická v Liberci. Úkryt se snažilo najít dokonce i v obchodním centru Luna, občas se přidalo k místním pejskařům. Pokusy o odchyt sítí však byly neúspěšné. „Nakonec se vyhladovělé selátko podařilo polapit v areálu zdejší školy do sklopce, do kterého jsme nasypali psí granule. Sele jsme poté převezli do chlívku spřízněného chovatele," uvedla Hancvenclová.

Jedním z nejvzácnějších léčených jedinců bylo mládě čápa černého, které se pohybovalo u rychlostní komunikace poblíž Rynoltic a bylo zesláblé. „Dlouhou dobu jsme ho museli krmit uměle, neboť nechtělo přijímat potravu. I přes veškerou naši snahu jsme ho ale zpět do volné přírody vypustit nemohli, protože ptáče nebylo včas dostatečně silné a nezvládlo by odlet na zimoviště. Mládě jsme nakonec předali jiné záchranné stanici, protože v centru Archa nemáme pro dlouhodobý pobyt čápů ideální podmínky," dodala vedoucí záchranné stanice.

Úspěšná byla loni záchrana mladé samičky jezevce, kterou u Jeřmanic srazilo auto. Do Archy přijali i několik labutí se zaseknutými rybářskými háčky či utrženými vlasci omotanými kolem nohou, ne všechny přežily. „Nejsmutnějším případem byl labutí samec, kterého jsme přijali s podivnými příznaky - byl zcela apatický, načepýřený, na první pohled ale nebyla jasná příčina. Až rentgen odhalil, že má v žaludku brok, který zřejmě spolkl s vodním rostlinstvem," uvedla Hancvenclová. Krevní testy odhalily, že brok labuti způsobil těžkou otravu olovem. „Pro závažný stav, který se stále zhoršoval, jsme museli labuť nakonec utratit, aby ještě více netrpěla," dodala.

Autoři | Foto Iva Hancvenclová

Štítky příroda, záchranná stanice, Archa, Liberec, Ostašov, Růžodol, Kryštofovo Údolí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rok 2018 v záchranné stanici. Sele z Kunratické i sražená samička jezevce  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.