Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Horská služba v noci v Jizerkách pátrala po ztraceném mladíkovi. Vydal se bivakovat

Vyčerpaného jedenadvacetiletého mladíka pod vrcholem Smrku museli v pátek v pozdních hodinách hledat v obtížném terénu členové jizerskohorské horské služby. Vydal se do hor bivakovat, své síly ale přecenil a sám si zavolal o pomoc.

Zavolal horskou službu  a řekl, kde se přibližně nachází, je vyčerpaný a začíná být podchlazený. „Podařilo se nám s mužem spojit telefonem, ale přesné místo nám říct nedokázal. Jediné, co jsme věděli, bylo, že je někde na modře značené cestě mezi vrcholem Smrku a Novým Městem. Snažili jsme se tedy na přibližné místo dojet sněžným skútrem,“ uvedl k okolnostem akce Tomáš Prchal, zasahující člen Horské služby Jizerské hory.

Ani lyže nepomohly

Dojet po modré stezce se však záchranářům nepodařilo. „Přes cestu leželo mnoho větví a částí stromů, které se zlámaly a popadaly vlivem těžkého sněhu, který lesní porosty hustě pokrývá. Kromě toho je v pohoří vysoká vrstva sněhové pokrývky. Nakonec jsme museli skútr opustit a na skialpinistických lyžích pokračovat dál, ale ani ty nám příliš v těžkém terénu nepomohly. Nakonec se nám ale podařilo muže najít,“ popsal pátrání Tomáš Prchal.

Když k turistovi záchranáři dorazili, zjistili, že je vyčerpaný a začíná být podchlazený. „Byla jasná mrazivá noc, v důsledku podchlazení mohly nastat vážné zdravotní komplikace. Když se nám podařilo turistu trochu zahřát, ušlapávali jsme mu cestu, protože na Smrk vyrazil jen pěšky, a dovedli jej ke skútru. Pak už jsme muže bez problémů transportovali před půlnocí do Bedřichova,“ doplnil Prchal s tím, že muž se podle svých slov vypravil pěšky na Smrk bivakovat.

Nechoďte osamocení

„Stromy jsou obalené vrstvou těžkého sněhu a zlomené leží přes cesty. Na mnoha místech také hrozí pády větví i celých stromů přímo na neopatrné turisty. Nedoporučujeme tedy túry především na hřebenech hor a už vůbec nedoporučujeme cesty osamoceným turistům, zvláště s touhou v těchto podmínkách v horách bivakovat,“ důrazně varoval všechny turisty, běžkaře i skialpinisty René Mašín, náčelník Horské služby Jizerské hory s tím, že varování se netýká upravených tras.

Autoři | Foto Horská služba

Štítky horská služba, Jizerky, Smrk, Jizerské hory

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Horská služba v noci v Jizerkách pátrala po ztraceném mladíkovi. Vydal se bivakovat  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.