Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

V pondělí v ranních hodinách nastane úplné zatmění Měsíce

V pondělí 21. ledna v ranních hodinách nastane úplné zatmění Měsíce. Doprovázet ho bude superúplněk a takzvaný tyrkysový jev.. Zatmění začne chvíli po půl páté a skončí krátce před 8:00. Obloha, především v severních Čechách, by měla být jasná.

Měsíc bude do zemského stínu vstupovat zprava, částečné zatmění tak bude postupovat z levého okraje Měsíce. V momentě úplného zatmění bude horní strana Měsíce světlejší než dolní. „Zatímco dolní bude blíže ke středu zemského stínu, kde je stín nejtmavší, horní bude naopak u jeho okraje," vysvětlil mluvčí Astronomického ústavu Pavel Suchan.

Měsíc se zbarví do červena

Postup zatmění a načervenalé zbarvení Měsíce v době fáze úplného zatmění budou viditelné pouhýma očima. Zbarvení je způsobeno lámáním slunečního světla do zemského stínu vzdušným obalem Země. Tmavost při úplném zatmění záleží na poloze Měsíce v zemském stínu a také jí ovlivňuje aktuální stav znečištění atmosféry, především po silných sopečných erupcích může být Měsíc velmi tmavý.

Zbarvení a změnu osvětlenosti krajiny v době před zatměním (Měsíc svítí v úplňku) a v době úplného zatmění diváci nejlépe uvidí daleko od města. „Důležité je vybrat si k pozorování místo s výhledem na západní obzor, protože Měsíc bude postupně směřovat k západu a bude stále níž nad obzorem," upozorňuje Suchan.

Zatmění bude doprovázet takzvaný superúplněk. Jde o situaci, kdy je Měsíc v úplňku a je na své eliptické dráze nejblíže Zemi. Na obloze tak více svítí. Dále bude možné zahlédnout takzvaný tyrkysový jev. Jde o úkaz, kdy na světlejší okraj Měsíce se promítá světlo procházející zemským ozónem.

Vidět bude Venuše i Jupiter

V době úplného zatmění a v závěrečné fázi částečného zatmění bude na opačné straně oblohy, nízko nad jihovýchodem, možné vidět jasnou dvojici planet Venuše a Jupiteru.

Pozorování dalekohledem pomůže sledovat postup zemského stínu po měsíčním povrchu a jak se do stínu Země postupně noří měsíční krátery. Je také dobře vidět, že zemský stín není ostrý, což způsobuje zemská atmosféra.

Úplné zatmění Měsíce bude znovu možné spatřit až 7. září 2025. V noci ze 16. na 17 července 2019 nastane částečné zatmění pozorovatelné z České republiky. Měsíc při něm bude zakryt ze 65 procent.

Průběh zatmění v Česku

Začátek částečného zatmění 4 hod 33 min 54 s SEČ
Začátek úplného zatmění 5 hod 41 min 17 s SEČ
Maximální fáze zatmění 6 hod 12 min 12 s SEČ
Konec úplného zatmění 6 hod 43 min 16 s SEČ
Konec částečného zatmění 7 hod 50 min 39 s SEČ
Západ Měsíce (Praha) 7 hod 58 min SEČ

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky zatmění, Měsíc, zatmění Měsíce, Země, Severní Čechy, Česko, Venuše, Jupiter, Praha

V pondělí v ranních hodinách nastane úplné zatmění Měsíce  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.