Počasí dnes6 °C, zítra11 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Bývalý plavčík musel znovu k soudu. Ten ho ale opět osvobodil

Krajský odvolací soud v Liberci potvrdil zprošťující rozsudek pro bývalého plavčíka městského bazénu v Liberci. Čtyřiadvacetiletý muž byl obžalován z usmrcení z nevědomé nedbalosti v souvislosti s úmrtím čtrnáctiletého chlapce ze září 2016. Dítě se udusilo v odtokové rouře atrakce zvaná divoká řeka poté, co nejdřív s kamarády poškodili mřížku sacího potrubí. Podle soudů šlo o atypickou situaci, kterou nemohl plavčík předvídat.

Obžaloba vinila bývalého plavčíka z toho, že se nevěnoval dostatečně dění u vodní atrakce, což bylo v rozporu s jeho pracovní smlouvou. Obžalovaný vinu na smrti dítěte odmítl.

Atrakci ničili několik minut

Chlapec zemřel 3. září 2016. Do sacího potrubí se dostal, když s kamarády násilně poškodil mřížku v divoké řece. Ničili ji několik minut, když byla atrakce v klidu. Plavčík si toho nevšiml, chlapci své počínání zakrývali, navíc musel plavčík dohlížet na další čtyři stanoviště. Na smrt chlapce se přišlo až po několika hodinách. Co přesně se tehdy stalo, není zřejmé. Atrakci nechali plavčíci uzavřít, když na dně našel jeden návštěvník uvolněné kachličky. V té době nikdo z nich netušil, že se něco stalo.

Tři kamarádi mrtvého chlapce, kteří byli v bazénu s ním, nic neřekli a hledali ho sami. O pomoc plavčíky požádali zhruba po dvou hodinách s tím, že se jim ztratil kamarád a je někde v bazénu.

Nikdy se nic podobného nestalo

Byl to první takový případ v Liberci, nikdo jiný se předtím o odstranění mřížky nepokusil. „Atrakci jsme předtím 18 let provozovali a nebyl tam sebemenší problém. Je přitom velmi oblíbená, každý návštěvník se tam zkusí aspoň jednou otočit," řekl již dříve u okresního soudu provozovatel bazénu Jan Švec. Po neštěstí tam dal nainstalovat dvě kamery.

Autoři | Foto Zapálení svíček pro Adama M.

Štítky soud, neštěstí, úmrtí, bazén, Liberec, Jan Švec, divoká řeka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bývalý plavčík musel znovu k soudu. Ten ho ale opět osvobodil  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.