Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Jak bojovat se sociálním vyloučením? Město chce vykoupit domy v těchto lokalitách

Liberec má v plánu vykoupit několik domů, které dělají problémy v oblasti sociálního začleňování a sousedského soužití. Lidé v nich platí vysoký nájem, technický stav a služby tomu ale neodpovídají. V domech se navíc velmi často střídají nájemníci.

Domy jsou zpravidla první lokalitou, kde se lidé se sociálním vyloučením ubytují. Následně se stěhují do jiných domů, často stejného majitele. Všechny objekty jsou typickým příkladem byznysu s chudobou, tedy účelového využívání státního systému státní sociální podpory a hmotné nouze.

„Dostal jsem od rady města mandát spojit se s majitelem těchto nemovitostí. Po zkušenostech z let minulých je ale jasné, že to bude obtížné a možné je, že jednání úspěšná nebudou,” řekl náměstek primátora Ivan Langr. Podle něj je ale potřeba situaci vyřešit. „V tom stavu, v jakém to je teď, ať už jde o sousedské soužití i technický stav budov, to opravdu není udržitelné,” dodal.

ČTĚTE TAKÉ: Liberec má první bezdoplatkovou zónu

Jeden z těchto domů ve Vesci dokonce musel být koncem loňského roku uzavřen a hasiči evakuovali jeho obyvatele. „Přes intenzivní sociální práci odborů libereckého magistrátu a neziskového sektoru zdárné sociální začlenění i související konvenční řešení sociálních problémů prakticky vylučuje zmíněný charakter migrujícího sociálního vyloučení. V uvedených místech tedy neexistuje a v zásadě ani nemůže nastat sociální shoda mezi obyvateli sociálně slabými a ekonomicky stabilizovanými,” dodal náměstek.

Autoři | Foto Lubomír Krongaiger

Štítky sociální vyloučení, byznys s chudobou, Liberec, dům, Ivan Langer

Jak bojovat se sociálním vyloučením? Město chce vykoupit domy v těchto lokalitách  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.