Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Petardy jen na Silvestra? Změna chce v Liberci prosadit vyhlášku regulující ohňostroje

Po vzoru Doks by chtělo hnutí Změna pro Liberec prosadit v krajském městě regulaci ohňostrojů během roku. Pyrotechniku by si tak lidé užili jen na Silvestra nebo při udělení výjimky.

Na jedné straně ohromující podívaná, na druhé hluk, zrněná zvířata, nepořádek. Petardy a ohňostroje se v posledních letech stávají kontroverzním tématem, jedni je obhajují, druzí nenávidí. K Silvestru sice pyrotechnika neodmyslitelně patří, ale na mnoha místech se petardy ozývají již měsíc před koncem roku a ještě dlouho po nástupu roku nového.

A právě to by chtělo hnutí Změna pro Liberec omezit. Připravilo proto návrh vyhlášky, která vychází z obdobného dokumentu v Doksech. „Nejedná se o úplný zákaz, ale o regulaci, která povoluje používání zábavní pyrotechniky na území Statutárního města Liberce na Silvestra a v případě udělení výjimky,“ vysvětluje Josef Šedlbauer.

Vyhláška povoluje užívání zábavní pyrotechniky poslední den v roce a na Nový rok. Pokud by občané chtěli uspořádat ohňostroj jindy, musí si podat žádost o udělení výjimky.

Iniciátorkou vyhlášky je Radka Benešová, která poukazuje na stále delší období, které je s petardami a dělobuchy spojené. „Každým rokem se prodlužuje období, kdy po setmění létají vzduchem petardy. S ohňostroji je navíc spojený nepořádek, negativní dopad na životní prostředí i nespokojenost některých občanů a chovatelů zvířat,“ vyjmenovává Benešová důvody k sepsání návrhu vyhlášky.

Ke komplexnímu zákazu pyrotechniky zástupci Změny nepřistoupili, protože by podle nich taková vyhláška neměla šanci na schválení a ani by nebyla vymahatelná. „Úplný zákaz je asi nevymahatelný. Vyhláška by měla mít zejména výchovný smysl,“ komentuje Jan Korytář.

Výhodu vidí Změna i v tom, že vyhlášku převzala z Doks a pouze ji pozměnila. „Vyhláška už jednou prošla celým legislativním procesem, a nemusí tak být znovu posuzována například ministerstvem vnitra,“ dodává Šedlbauer.

Navrhovanou vyhlášku nyní předloží Změna radě města a zastupitelstvu. Pokud by byla vyhláška schválena, mohla by začít platit přibližně v polovině března. 

Foto pixabay.com

Štítky petardy, ohňostroje, vyhláška, regulace, Liberec, ohňostroj, zábavní pyrotechnika, silvestr, Josef Šedlbauer, Jan Korytář

Petardy jen na Silvestra? Změna chce v Liberci prosadit vyhlášku regulující ohňostroje  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.