Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Harrachov pod Jablonec, Sychrov do Semil. Sedmnáct obcí má změnit okres, většině se to nelíbí

V Libereckém kraji by mělo podle návrhu ministerstva vnitra změnit okres 17 obcí, což je nejvíc v celé zemi. Většina dotčených obcí by měla z okresu Liberec přejít pod Semily, to se ale starostům nelíbí. Žádají zachování nynější územní působnosti Obce s rozšířenou působností (ORP) Turnov a vznik okresu Turnov. Pod petici se podepsalo 7800 lidí.

„Toto řešení podporuje svým usnesením 36 zastupitelstev měst a obcí z ORP Turnov, zastupitelstvo Libereckého kraje i obyvatelé regionu,“ řekla turnovská místostarostka Jana Svobodová (NEZ), která 10. ledna petici předávala do Poslanecké sněmovny.

Nejednotné členění

Ministerstvo vnitra chce sjednotit územní členění České republiky. Kvůli dvěma souběžně existujícím zákonům totiž některé obce patří do jiného okresu než obec s rozšířenou působností, pod kterou spadají. Podle návrhu zákona, který má v pondělí projednat vláda, se má okres či obec s rozšířenou působností změnit 33 obcím. Situace obcí spadajících pod ORP Turnov je podle ministerstva specifická, patří totiž dokonce do tří okresů - Liberec, Jablonec nad Nisou a Semily. Vytvoření nového samostatného okresu Liberec by ale podle ministerstva bylo neefektivní.

Pod Semily by však měly podle ministerského návrhu spadat i obce jako Sychrov, nebo Paceřice na Liberecku, které patří pod ORP Turnov. Přitom leží u dálnice 35 sotva deset minut od krajského města. Do Semil odtud cesta trvá za dobrého počasí autem přes půl hodiny, přímé spojení autobusem nebo vlakem chybí. „Z našeho pohledu je to ta nejhorší varianta," řekl starosta Paceřic Václav Sodomka (Občané pro obec). Ani starostka nedalekého Sychrova Jaroslava Kvapilová (SNK Sychrov) si nedokáže představit, že by obyvatelé obce jezdili vyřizovat své záležitosti do Semil. „Každý nemá auto, proto je pro nás nejpřijatelnější vznik okresu Turnov. Nevěřím, že by to bylo tak drahé," doplnila sychrovská starostka.

Harrachov pod Jablonec?

Okres by mělo například změnit i oblíbené krkonošské středisko Harrachov, které v současné době spadá pod ORP Tanvald na Jablonecku a je přitom součástí okresu Semily. Pokud ministerský návrh projde, stal by se Harrachov součástí Jablonecka. „Dělali jsme si anketu mezi lidmi a většina z nich byla pro připojení k Okresu Jablonec. Nahrává tomu dobré silniční spojení, i autobusem nebo vlakem se odtud dostaneme přímo do Jablonce, zatímco cesta do Semil je značně komplikovaná a s přestupy. Ani cesta autem není v zimě do Semil úplně jednoduchá," řekla starostka Eva Zbrojová (Starostové pro Liberecký kraj).

Autoři | Foto Město Turnov

Štítky ČR, správa, vláda, obce, Liberecký, Semily, Harrachov, Turnov, Liberecký kraj, Jablonec nad Nisou, Sychrov, Liberec, Ministerstvo vnitra České republiky, Jana Svobodová, Poslanecká sněmovna ČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Harrachov pod Jablonec, Sychrov do Semil. Sedmnáct obcí má změnit okres, většině se to nelíbí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.