Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V Jablonci od začátku zimy napadly dva metry sněhu. Údržba už přišla na 17 milionů

192 centimetrů sněhu napadlo od začátku zimy v Jablonci. Kritický byl především leden, kdy město vyhlásilo kalamitu a za údržbu zaplatilo 13 milionů korun. Celkem jsou náklady na úklid sněhu 17 milionů.

Z města technika odvezla skoro 16 tisíc tun sněhu. „Kalamitní opatření prvního stupně jsme vyhlásili devátého ledna, protože vytrvale sněžilo a technické služby nestíhaly sníh odklízet dle plánu zimní údržby. Díky tomuto kroku jsme se mohli zaměřit na hlavní tahy a místa s největší frekvencí dopravy i pohybu chodců. Zároveň jsme se ale mohli připravovat na další rozmary počasí. Opakované tání, přimrzání a přibývání sněhu už následně pro město nepředstavovalo takový problém,“ řekl primátor města Milan Kroupa.

Kalamitní stav trval pět dní. „Náklady na jeden den zimní údržby byly až půl milionu korun,“ upřesnil náměstek pro ekonomiku Štěpán Matek s tím, že technické služby v období kalamity pro rychlejší odklízení sněhu využívaly i subdodavatele.

Zimní údržba ve městě tak stála už nyní 17 milionů korun, loni to přitom za celou zimu bylo o tři miliony méně. 

Letošní zima v Jablonci nad Nisou byla oproti té loňské náročnější, a to díky většímu spadu sněhu i častému střídání teplot. „Těžký a mokrý sníh tvoří velké zmrzlé bariéry na vozovkách i na chodnících. Tím vznikají problémy při průtazích mechanizačními prostředky, zejména tedy pro malou a střední techniku,“ vysvětlil pověřený ředitel technického odboru Pavel Kozák. „Z těchto důvodů bylo a stále je nutné sníh odvážet nebo odfrézovávat do volných ploch a prostranství města.“

Autoři | Foto Město Jablonec

Štítky Jablonec, zima, sníh, údržba, Jablonec nad Nisou, Milan Kroupa, Štěpán Matek

V Jablonci od začátku zimy napadly dva metry sněhu. Údržba už přišla na 17 milionů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.